Европско удружење електромрежа одбило је захтев Приштине да преузме од Србије електромрежу, односно дистрибуцију струје на северу Косова, изјавио је председник Александар Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија остварила победу на гласању у Европској мрежи оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО), што омогућава да Електромрежа Србије остане део енергетске мреже на северу Косова и Метохије.

– Имам добру вест, то је мала победа, али смо веома срећни – казао је Вучић новинарима после војне вежбе на полигону „Пештер“.

Вучић је рекао да је Мађарска гласала против предлога Косова, као и Бугарска, Румунија, Грчка, Босна и Херцеговина, а по први пут Македонија и Црна Гора биле су уздржане.

– То је за нас важна победа, за њих мали пораз, а за нас велика победа. Посебно што смо били у праву, што је правда била на нашој страни, није било фер да нам то ураде и ето нису успели – казао је Вучић и додао да је то за Србију значајније од самог Интерпола.

Вучић је додао да приштинске власти нису успеле да ураде оно што су планирале у енергетској агенцији.

– То не би могло да буде без значајног утицаја мађарског народа и Мађара из наше земље, хвала још једном госпдину (Иштвану) Пастору – рекао је Вучић.

Европску мрежу оператора преносног система за електричну енергију (ЕНТСО) чине 43 оператора преносног система електричне енергије из 36 земаља Европе.

ЕНСТО је недавно навео да „ради на обуци о мрежним кодовима који ће бити отворени за земље које нису њене чланице – за Украјину, Молдавију, Грузију и Косово.