Јасно је да договор мора да буде прихватљив и за САД и за Русију, без које нећемо моћи да завршимо посао

Један од лидера преговарачког тима тзв. Kосова Шпенд Ахмети, нако разговора са Федериком Могерини у Бриселу, рекао је да је разговор био користан и да су на њему отворена нека нова питања.

Ахмети је објаснио да ће дијалог бити настављен динамиком која тек треба да се утврди, али да он очекује да ће финални договор са Србијом бити постигнут до пролећа.

Он је дијалог представио као “историјски за обе земље”, истакавши да “Европска унија неће подржати никакву етнички чисту земљу”.

– Kако смо чули од Могеринијеве, а то је став и САД, идеја је да радимо напорно радимо у првој половини ове године да би видели да ли можемо доћи до договора у што краћем року. Могеринијева је рекла да је пожељан сваки договор који је прихватљив за обе стране, али исто тако мора у себи да садржи и вредности на којима инсистира Европска унија. Дакле, нема говора о етнички чистим земљама, па ни о размени територија. Наравно, јасно је да договор мора да буде прихватљив и за САД и за Русију, без које нећемо моћи да завршимо посао – казао је Ахмети и додао да је било речи и о таксама и да је Могеринијевој сугерисано да оне неће бити повучене, нашта нису добили никакав одговор.