Север Авганистана може постати део Узбекистана и Таџикистана, сценарио је који предвиђа Јаков Кедми, бивши шеф израелске специјалне службе Натив.

Кедми примећује да се ни Русија ни Кина, које су много ближе Авганистану, неће сагласити са тим да било какве структуре повезане са Сједињеним Државама делују у Таџикистану и Узбекистану.

  • О чему можете преговарати с Американцима? Нека државе Централне Азије саме реше проблем терориста, Американци могу само зезнути не само њих, већ и све остале, укључујући Русију и Кину – рекао је Јаков Кедми за радио „Спутњик“.
  • Пре или касније, Кабул неће моћи да се одупре. А како ће спречити продор терориста на територију бившег Совјетског Савеза, одлучиваће Русија и Кина, као и пограничне државе – Таџикистан и Узбекистан – предвиђа стручњак.

Јаков Кедми нуди неочекивани сценарио за развој сукоба – припајање регијама Авганистана насељених Таџицима и Узбецима Таџикистану и Узбекистану. У овом случају, територија коју контролишу талибани може бити ограничена на паштунске регионе Авганистана.

Тренутно Узбеци и Таџици углавном живе на северу Авганистана.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар