Политички новинар, есејиста, писац и телевизијски аналитичар Ерик Земур према популарности је надмашио крајње десничарску доајенку Марине Ле Пен, према истраживањима јавног мњења о председничким кандидатима, тренутно се представља као главни изазивач актуелном председнику Емануелу Макрону уочи избора у априлу следеће године.

Земур је још једном ставио питање имиграције у средиште кампање. У последњих месец дана, Ле Пен је изгубила монопол над радикалном десницом, у којој ужива откад је 2011. године преузела вођство странке Национални фронт од свог оца.

Земур, ултранационалиста са неколико осуда због расистичког говора мржње, почео је отимати наклоност бирача од Ле Пен откако је ушао на њено поље као радикалнији изазивач, пише RFI. Анкета објављена у среду шокирала је земљу показујући да је Земур по први пут претекао Ле Пен.

„Никада до сада ниједан кандидат није доживео такав раст у тако кратком временском периоду као што смо видели код Ерика Земура“, прокоментарисао је за RFI Harris Interactive анкетар Антоан Готије.

Неких 17-18 одсто анкетираних рекло је да ће гласати за Земура у првом кругу заказаном за 10. април следеће године, у поређењу са седам одсто почетком септембра. Ле Пен има подршку око 15-16 одсто грађана. Тај резултат био би довољан да Земур уђе у други круг гласања, у којем ће се суочити са председником Емануелом Макроном, који ће га победити са разликом од 55 до 45 одсто.

Али аналитичари истичу да је све још отворено и да су избори далеко. Сам Земур још увек није званично најавио своју кандидатуру, али се понаша као изазивач одабиром времена за деловање, описујући себе као „кандидата у дебати“, остављајући место у дебатној емисији у ударном термину ради поштовања изборних правила и објављивања књигу „Француска још није рекла своју последњу реч“, коју неуморно промовише.

Земур је такође био гост на Орбановом демографском форуму, где се окупио разнолики десничарски тим. Анкета, објављена у часопису Challenges, вероватно ће дати додатни подстицај Земуровој антиимигрантској, анти-исламској кампањи, подстакнуто исцрпним медијским извештавањем и интервјуима које је давао последњих месец дана. Земур, који је алжирско-јеврејског порекла, верује да Француска клизи ка грађанском рату и отворени је заговорник теорије „велике размене“ која тврди да беле Европљане замењују имигранти.

У својим најпродаванијим књигама и редовним наступима на телевизији, 63-годишњак баца будућност у битку између хришћанске традиције Француске и културе муслиманских придошлица које је описао као „колонизаторе“. Обраћајући се новинарима у понедељак увече након распродане дебатне емисије у конференцијској сали у Паризу, Земур је смањио своју популарност на своју способност да се повеже са проблемима обичних људи.

„Мислим да су многи Французи чекали да им неко каже о Француској, о томе како се осећају: да је земља у опасности од умирања, поткопана таласом миграција без преседана, да су читава подручја земље постала енклаве страних исламиста“, рекао је Земур.

Један од његових предлога је да примора родитеље да својој деци дају имена која звуче француски, а он би забранио употребу имена Мухамед у земљи. Филип Коркуф, лево оријентисани француски политиколог који је недавно објавио књигу крајње деснице, сматра да је Земур опаснији од Марин Ле Пен и својеврсног „интелектуалног Трампа“.

„Ако прође у други круг, има веће шансе (од Ле Пен) против Емануела Макрона“, рекао је Коркуф, објашњавајући да се Земур сматрао популарнијим од Ле Пен захваљујући дугој каријери новинара на десној страни- крилни дневни лист Ле Фигаро и његова ТВ каријера.

„Он је више крајње десно од Марин Ле Пен, али се сматра угледнијим“, рекао је Коркуф, политиколог са Института за политичке студије у Лиону.

Министар правде Ерик Дупонд-Морети окривио је медије ове седмице што су се фокусирали на Земура, док је кандидаткиња социјалиста и градоначелница Париза Ан Идалго рекла да јој се „гадио до мучнине“ његов раст.

Земуров ​​ударац приморао је Ле Пен да узврати.

Годинама је настојала да се дистанцира од свог оца, ватрогасца, и да странку – од преименовања Народне скупштине (RN) – премести у редове националиста. У почетку је покушала да игнорише Земуров изазов и приватно га је убедила да се одсели.

„Ерик, добићеш три одсто и нећеш ме спречити да прођем у други круг“, рекла је Земуру, ако је веровати ономе што је написано у његовој новој књизи.

Скромну кампању Ле Пенове на локалном нивоу засенила су Земурова медијска појављивања у последњих месец дана у највећим француским ТВ и радијским емисијама.

„Осим облика бруталности, шта нуди у смислу решења“, Ле Пен је то рекла за Земура у једном интервјуу овог викенда, указујући на агресивнији став.

Савезници Ле Пенове напали су Земура због његових ставова о женама за које сматра да немају исту снагу и лидерске способности као мушкарци.

Оставите Коментар