Бивши шеф шпанске дипломатије Жозеп Борел, који је именован за новог високог представника спољне и безбедносне политике ЕУ, могао би успешно посредовати у дијалогу Београда и Приштине у циљу решења косовског проблема, оцењује британски експерт за Балкан Џејмс Кер Линдзи.

– Као бивши шеф шпанске дипломатије, он зна колико је питање Косова нанело штету Шпанији, али и јединству ЕУ. Такође зна да решење ситуације захтева компромис подржан и од стране земаља које нису признале Косово, као и УН – навео је Кер Линдзи на свом твитер налогу.

Кер Линдзи указује да Борел ужива углед у Србији, где ће због става Шпаније да не призна Косово бити много позитивније виђен него многи други званичници ЕУ, што ће му, оцењује, обезбедити одређен ниво моћи.

– Позиција Шпаније, такође, му даје и важан инструмент у руке, јер Србија, због тога, не може себи приуштити да му се супростави. Он и даље има утицаја у Мадриду. Ако Србија буде превише опструктивна према Косову, Београд би могао бити суочен са мањом подршком Шпаније и осталих – сматра он.

Кер Линдзи указује да и Косово мора знати да себи не може да дозволи супростављање Борелу, јер добар извештај с његове стране може помоћи да се промени став Мадрида о ангажовању, а можда и признању, што је, како констатује мање вероватно.

Професор на реномираној Лондонској школи економије истиче да нема сумње да ће многи гледати на Борелово именовање као проблем или потенцијалну катастрофу, али да је он радије оптимиста.

– Борел може бити тачно она особа која је потребна за посредовање у проналажењу историјског решења између Београда и Приштине – закључио је он.

Оставите Коментар