Да све буде страшније, филм је настао у оквиру пројекта Европског парламента

Хрватски Вечерњи лист је најавио да ће ексклузивно приказати краткометражни документарни филм Mendacium Incarnatum (Утеловљена лаж) „о односу југословенског комунистичког режима према блаженом кардиналу Алојзију Степинцу“.

Добро сте прочитали, кардинал Степинац, који је ћутао за време геноцида усташког режима над Србима у Независној Држави Хрватској, назива се „блаженим“, а ако мислите да је овај филм покушај да Хрвати оперу сопствену историју и геноцид представе као „стицај околности и резултат лудила појединаца (за које обично криве „репресију југословенске државе“), онда сте у праву.

У филму, наравно, неће бити ни речи о томе да је Степинац био практично нем за време геноцида, а да су многи свештеници Kатоличке цркве учествовали, па су и предводили језиве злочине над Србима.

Али зато ће Степинац, очигледно, бити представљен као „жртва комунизма“ (система у којем су Хрвати доживели највећи културни, економски и сав други просперитет у својој историји).

„Степинац, познат по речима „комунизам се од лажи родио, од лажи живи и од лажи ће умрети“, у више је наврата комунизам називао Mendacium Incarnatum (утјеловљена лаж). Та његова мисао послужила је као наслов филма који тематизира репресију југославенског комунистичког апарата кроз монтирани судски процес и скандалозну пресуду, одслуживање казне у лепоглавском затвору те каснију интернацију у Kрашићу“, пише новинар Вечерњег листа, претпостављајући да сви на Балкану патимо од колективне амнезије и да нико не зна за повезаност Степинца, Kатоличке цркве на чијем челу је био и геноцидног усташког режима.

Kако је најављено, у филму говоре историчари др Марио Јареб с Хрватског института за повијест и проф. Томислав Анић с Хрватског католичког свеучилишта, велечасни Иван Вучак, жупник у Kрашићу, и Јосип Степинац, „надбискупов пранећак“ који „као сведок тог времена евоцира властита сећања на кардинала и његово мучеништво“.

Филм чији сценарио потписује Давор Трбушић, а режију Иван Црњак, настао је у склопу пројекта Европских конзервативаца и реформиста у Европском парламенту назива „Форготтен Леадерс Wхо Буилт Оур Еуропе“ (Заборављени лидери који су створили нашу Европу“)!

Подсетимо,Степинац је после 2. светског рата осуђен као ратни злочинац, због сарадње са усташама, због чега је провео остатак живота у затвору и кућном притвору.

После проглашењаНДХ је подржавао усташки режим, али је понекад и протестовао због расних закона и репресије, као и неколико усташких злочина, као што је масакр у Глини. Ипак, све време је недвосмислено подржавао опстанак НДХ, и поред свести о томе да се у Јасеновцу и широм те монструозне државе дешава истребљење Срба.

Оставите Коментар