Ово место под заштитом је државе од 1981. године. А како и не би! Мала, пећинска црква из 13. века предиван је траг живота хришћана на Старој планини. Као да то није довољно, овде се налази и фреска која приказује Исуса, јединствена у целом свету!

Пећинска црква Светих Петра и Павла налази се поред села Рсовци, на Старој планини у пећини брда Калик, 22 километара од Пирота. Подигнута је у 13. веку.

Управо она дом је фреске ћелавог Исуса, јединствене у православном фрескосликарству!

Фреска је познатија под именом Исус Младенац, налази се на северном зиду цркве и уједно је и једини живопис у пећинској цркви Светог Петра и Павла. Занимљиво је то што је ту Исус осликан као млад и ћелав, а да све буде необичније чини и то што је приказан у одежди која личи на будистичку, и у осмоугаоној мандорли или звезди.

Фреску је први пут свету представио Драган Боснић, хроничар и мајстор фотографије у својој књизи “Чудесна Србија”.

Међу фреско-сликарима, једна група сматра да је лик младог “Ћелавог Исуса” дело сликара или групе сликара, који су били под утицајем разних праваца хришћанске религије.

Нема прецизних података како је ова необична фреска настала, али се претпоставља да је то било у време кнеза Лазара и да су је насликали испосници из Синаја који су боравили у пећини.

У то доба, испоснице као храмови нису биле подложне црквеним канонима о томе како се представља који светац, па се верује да су Исуса из пећинске цркве насликали сами испосници и да она због тога на њу нису утицала правила и цензура.

Ипак, зашто су гости из Синаја Исуса представили баш ћелавог, мистерија је.

Оставите Коментар