Одлука долази усред националног разговора о расној неправди
Двостраначка група посланика из Мисисипија припрема резолуцију којом ће тражити да се уклонити борбени грб Kонфедерације са заставе те америчке савезне државе.

zastava Misisipija

Занимљиво је да ће уколико се уклони грб застава Мисисипија изгледати исто као застава некадашње СР Југославије.

Овај потез долази усред националног разговора о расној неправди након смрти Џорџа Флојда кога су убили полицајци. Масовни протести широм Америке извршили су велики притисак на власт да се уклоне сви симболи расизма. Демонстранити су неколико пута узвикивали „промените заставу“ због чега је почело уклањање слика и статуа повезаних са Kонфедерацијом.

Америчка војска такође ради на дистанцирању од контроверзног симбола. Амерички маринци у петак су најавили да ће уклонити све јавне приказе конфедерацијских застава наводећи да су „пречесто изазивале насилне екстремистичке и расистичке групе чија раздвајајуц́а уверења немају место у војном корпусу“.

  • Тренутни догађаји су снажни подсетник да није довољно да уклонимо симболе који узрокују поделу већ и ми морамо настојати да уклонимо саму дивизију – рекао је командант маринског корпуса.

Војска је такође саопштила да су министар одбране Марк Еспер и војни секретар Рајен Мекарти отворени за преименовање 10 војних база које су назване по вођама Kонфедерације.

Оставите Коментар