Према локалним изворима, турске трупе, користећи МЛРС турске израде који је стигао у Сирију пре неколико дана, покушале су да изврше ракетни напад на руску војну базу Хмејмим, скривајући се иза мита да су у питању терористичке акције.

Након што су директно распоређени у области Ал-Kабин, руски ратни авиони СУ-34С нанели су неочекивани ударац, претварајући турски МЛРС у хрпу метала и тако зауставили напад на руску ваздухопловну базу.

Осим локалних извора, о нападу на руску војску писано је и на веб страници која пажљиво прати дешавања у Сирији – ливеуамап.цом

Према неким извештајима, у области из које су турске трупе покушале да нападну ваздушну базу Хмејмим постојала су најмање три Т-122 Сакарyа МЛРС, што би заједно омогућило испаљивање најмање 120 ракета на руску војну ваздухопловну базу.

С обзиром на чињеницу да је напад спречен, а турска страна још увек није коментарисала оптужбе за покушај напада на ваздушну базу, стручњаци верују да је припрема за напад била могућа захваљујући беспилотној летелици.

Стручњаци изражавају врло озбиљну бојазан да ће Турска пребацити тешку артиљерију милитантима, јер уз значајан распон уништавања циљева, руску ваздушну базу Хмејмим могу напасти протурски терористи.

Војни аналитичари међутим процењују да за сада руска команда само интервенише у ситуацијама које су потенцијално опасне а да уколико дође до обрачуна већих размера руске трупе ће просто збрисати турску војску.

Оставите Коментар