Председник Србије Александар Вучић упутио је писмо председнику САД Доналду Трампу, у коме је, између осталог, затражио подршку за проналажење трајног и одрживог решења за КиМ и позвао га да посети Србију.

Упозорио је да таксе које је увела Приштина на робу из Србије не само да наносе штету српској економији него и угрожавају живот Срба на КиМ, али и истакао да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином чим ти намети буду укинути.

Шеф државе је писмо упутио у јеку разговора који се воде у Приштини о укидању такса. Није случајан ни тајминг, због инаћења Рамуша Харадинаја Трамп је изузетно љут на власти у Приштини. Београд је, од када су таксе уведене, остао при ставу да нема наставка дијалога у Бриселу.

– Дозволите ми да вам захвалим на подршци коју САД пружају Србији на европском путу, а посебно на подршци нашим напорима за очување мира и стабилности на западном Балкану. Вашим љубазним писмом од 14. децембра још једном сте истакли спремност САД да помогну у дијалогу Београда и Приштине да би се нашло решење за вековни проблем Косова и Метохије. Верујте, поштовани председниче, да ником није више стало до решења до мојој земљи јер је проблем Косова и Метохије тешко бреме, пре свега, за Србију и српски народ. Посвећени смо дијалогу и приступамо му храбро и реално, размишљајући о будућности свих нас на западном Балкану. Испунили смо и све наше обавезе из Бриселског споразума – навео је председник.

Тежак проблем

Вучић је указао и на то да је Београду у овој ситуацији потребна помоћ.

– Међутим, Србија не може да реши тај тежак проблем сама. Без обзира на нашу вољу и веру, таксе које је увела Приштина на робу из Србије представљају оптерећење и непремостиву препреку за наставак дијалога. Оне не само да наносе штету српској економији него и угрожавају живот Срба на КиМ, чија права морамо да бранимо и штитимо. Истог тренутка када Приштина укине ту неразумну и штетну меру, спремни смо да наставимо дијалог у потрази за трајним и одрживим решењем – напоменио је Вучић.

Писма

Пре тога, председник САД је упутио писма председницима Србије и тзв. државе Косова Хашиму Тачију у којем је позвао на постизање споразума две стране јер је сад јединствена прилика за то. Извори „Блица“ из дипломатских кругова у Вашингтону оценили су да су тада на Трампа утицај вероватно извршили саветник за националну безбедност Џон Болтон и државни секретар Мајкл Помпео, који су у претходним месецима били посвећени овом питању, те да је то био покушај Америке да врати утицај на Балкан.

Бриселски дијалог

Таквог је мишљења и директор Центра за регионализам Александар Попов, који каже да се на тај начин Америка полако уводи у преговарачки процес.

– Ово је занимљив развој догађаја јер се Америка уводи у преговарачки процес, самим тим јер су обе стране то прихватиле. Поставља се питање да ли остаје бриселски формат, који се показао као споровозан и развучен као глиста, или ће се ићи пречицом, како то Американци обично раде. Америка има начина да нађе пречицу. Занимљиво ће бити видети да ли је све игра САД пред одигравање Рамбујеа 2, што онда повлачи и улазак Русије у преговоре. Решавање питања Београда и Приштине САД би укњижиле као велики плус, али и Москва – каже Попов.

Међутим, Бобан Стојановић с Факултета политичких наука је скроз другачијег мишљења.

– Мислим да Србија не жели да САД заиста уђу у преговоре. Зашто бисте желели да на сцену уђе неко ко је међу првима признао независност Косова и који то све време здушно подржава? – каже Стојановић.

Ипак, ако уђе САД, очекивана је и одређена улога Русије.

Картер последњи председник САД који је посетио Србију

Последњи председник САД који је био у Србији још 1980. године је Џими Картер. Пре њега у југословенској престоници били су Ричард Никсон 1970. и Џералд Форд 1975. године. Никсон је са супругом 30. септембра 1970. дошао у тродневну посету Југославији. Прва станица био му је Београд, где је са Титом разговарао у Белом двору и СИВ-у, уживао у културно-забавном програму који су извели чланови КУД-ова „Иво Лола Рибар“ и „Коло“. Засадио је и дрво у Парку мира. У претходне две деценије остале државе региона су, са друге стране, посећивали Бил Клинтон и Џорџ Буш, док је Барак Обама избегавао овај део Европе. Остаје да се види да ли ће Доналд Трамп прихватити позив, а све су гласније најаве да би могао током 2019. године доћи у Србију