Председник Русије Владимир Путин током сусрета са Олимпијцима затражио је од њих опроштај јер држава није успела да их заштити од настале ситуације, изјавивши да је Русија увек подржавала и да ће наставити да подржава идеју чистог спорта.

„Двоструко теже је када се спорт помеша са неким очигледно неприродним и туђим догађајима спорту, са политиком или још са нечим“, рекао је Путин.

„Међутим, двоструко теже је када се у држави, у овом случају нашој држави, у вези с тим ствара тако комплексна јавна оцена, чују се најразличитија, некад и противречна мишљења на овај рачун. То ствара потпуно тешке услове за постизање резултата“, додао је он.

„Опростите нам јер нисмо могли да вас заштитимо од тога“, рекао је председник Русије.

„Међутим, ми и сви љубитељи спорта не треба уопште да сумњају да ће се Русија увек залагати, да се увек залагала и да ће увек подржавати идеје чистог спорта у сваком смислу, у свим односима“, додао је он.

Путин је обећао да ће власти подржавати спортисте који нису могли да оду на Олимпијске игре.

„За нас су неке ствари заиста чудне у вези с тим. Знате, за многе од њих је саопштено нису пуштени због низа околности које нису повезане са допингом. Тада се поставља питање, против чега се боримо? Против допинга или нечег другог?“, рекао је председник.

Према његовим речима, Русија признаје сопствене „пропусте, грешке, непажљив однос према стварима које су важне, кључне у савременом спорту“.

МОК је у децембру донео одлуку да „чисти“ руски спортисти могу да иду на Олимпијске игре у Пјонгчанг, али само под олимпијском заставом и у статусу „олимпијских спортиста из Русије“. Касније је Олимпијска скупштина подржала намеру руских спортиста да наступају на Олимпијским играма 2018. године под олимпијском заставом.

Извор: sputniknews.com