Немачка је јуче донела одлуку да забрани извоз оружја у Турску због њене офензиве на северу Сирије против курдске милиције YПГ, објавио је немачки недељник Билд Ам Соннтаг преносећи изјаву министра спољњих послова у суботу.

„У контексту турске војне офензиве на североистоку Сирије, савезна влада неће издавати нове дозволе за војну опрему коју би Турска могла користити у Сирији“, рекао је за лист шеф дипломатије Хеико Маас.

Немачка је прошле године извезла у Турску оружје у вредности 243 милиона евра, што чини готово једну трећину свог немачког извоза оружја, наводи лист.

Осим тога, ваља споменути да Турска војска располаже с више од 700 тенкова немачке производње, од чега је њих 350 Леопард 2А4, који се сматрају међу најбољима на свету. Или је то барем био случај до пре коју годину кад су управо Турци изгубили неколико десетина тих тенкова у борби с џихадистима за град Ал Баб крајем 2016. и 2017. године.

Берлин није први који обуставља извоз оружја у Турску. Низоземска је у петак привремено суспендовала извоз оружја у Турску због војне офензиве против Kурда на североистоку Сирије.

Потпредседник владе Хуго де Јонге рекао је у петак како ће бити забрањен низоземски војни извоз за време трајања турске офензиве.

У среду је Шведска најавила како ће затражити да Еуропска унија уведе ембарго на продају оружја Турској. Шведска влада није издала дозволу за извоз војне опреме у Турску 2018. и 2019. И Француска обуставила извоз оружја у Турску

Француска је у суботу објавила да обуставља продају оружја Турској и упозорила Анкару да њена офензива у северној Сирији угрожава европску безбедност.

„У очекивању окончања офензиве Француска је одлучила суспендовати све планове извоза оружја у Турску које би могло бити употребљено у офанзиви. Одлука одмах ступа на снагу“, каже се у заједничком саопштењу француских министарстава одбране и спољњих послова.

У саопштењу се каже да ће министри спољњих послова чланица Европске уније координирати своје ставове у понеђељак на састанку у Луксембургу.

Иначе јуче се друштвеним мрежама проширила вест да је Турсја војска напала позиције француских јединица на северу Срије, који се боре против Исламске државе код града Kобани и да је француска артиљерија одогворила на овај напад. Kасније је та вест из непознатог разлога укинута, али је Пентагон потврдио да су делови њихови јединица нападнути и да су они договорили на ватру када су гранате почеле да падају близу њихових положаја.

Оставите Коментар