Туркменистан је био прва страна држава која је купила српско борбено оклопно возило „Лазар 3“ са куполом 30мм и сада га је свечано приказала на војној паради која се одржала у тој држави.

Ова држава је у марту ове године купила понос српске наменске индустрије који производи домаћа фирма Југоимпорт СДПР, а пласирање српског борбеног оклопног возила „Лазар 3“ на азијско тржиште представља велику победу војне индустрије.

Тадашњи амбасадор Србије у Русији и Туркменистану Мирослав Лазански је приликом остваривања сарадње између фирме Југоимпорт СДПР и туркменистанских власти истакао да је ово нови пробој српске наменске индустрије на азијско тржиште које је веома значајно како за домаћу компанију, тако и целу државу.

  • Велика вест за српску војну индустрију и за привреду Србије јесте да је компанија „Југоимпорт СДПР“, која је иначе интегратор војне индустрије Србије, продала борбена возила пешадије ‘Лазар 3’ Туркменистану. То је одлична вест не само за компанију „Југоимпорт СДПР“ него и за њене кооперанте, зато што је то први пут да борбено возило пешадије „Лазар 3“ продајемо једној земљи у Азији – рекао је тада Лазански.

На видео снимку испод може се видети дефиле и приказ српског борбеног возила „Лазар“ на војној паради у Туркменистану:

Борбено оклопно возило „Лазар 3“ са куполом 30 мм намењено је за различите апликације и мисије. Оклопни транспортер „Лазар 3“ верзија је домаћег борбеног возила осмоточкаша који се налази у наоружању Војске Србије и Жандармерије и опремљен је руским наоружањем. Реч је о куполи на којој се налазе топ, митраљез и аутоматски бацач граната.

Борбено возило „Лазар 3“ има једноседу куполу МБ2-02, опремљену топом калибра 30 милиметара, митраљезом калибра 7,62 милиметра, аутоматским бацачем граната калибра 30 милиметара и бацачима димних кутија. Борбени комплет топа је 300 (или у другој верзији 500) граната, митраљеза 2.000 метака, а бацача 200 граната.

Купола борбеног оклопног возила „Лазара 3“ опремљена је оптоелектронском нишанском справом, ласерским даљиномером и системом за управљање ватром. Иначе, топ којим је опремљена ова купола је популаран у многим армијама, налази се у наоружању више од тридесет држава а у неколико земаља се производи по лиценци.

КАРАКТЕРИСТИКЕ БОРБЕНОГ ВОЗИЛА „ЛАЗАР 3“ СА КУПОЛОМ ТОПА 30 ММ

Топ 30 мм 2А42

Митраљез 7,62 мм ПКТМ
Аутоматски бацач граната 30 мм АГ-17
Камуфлажа Систем 902В
Електромеханички стабилизатор наоружања у две равни
Заузимање по елевацији од -5 º до +70 º
Заузимање по азимуту 360º
Брзина паљбе 600-800 метака/мин.
Пречник прстена 1235 мм

Оставите Коментар