Званична резиденција Деда Мраза се налази у Великом Устјугу у Вологодској области, око хиљаду километара северно од Москве.

Фото: yandex.ru

Више од пет милиона деце је до сада послало своја писма на његову адресу у том граду, а најлепша писма и цртежи увек добијају одговор!

Како је Велики Устјуг постао дом Деда Мраза

Након слома СССР, било је неколико супарничких пројеката који су требали да установе адресу најомиљенијег декице сваког детета међу хришћанским народима света, али је пресудна била иницијатива ондашњег градоначелника Москве Јурија Лушкова који је 1998. године покренуо пројекат „Велики Устјуг – Домовина Деда Мраза“ у сарадњи са локалним руководством.

Иначе, Велики Устјуг је некада био важан град који је током историје изгубио на битности. Сада је поново доживео да му у посету долазе десетине хиљаде људи, па чак и председник Русије Владимир Путин.

Комплекс је отворен 25. децембра 1999. године, а већ у прве три године број туриста у Великом Устјугу је скочио са две хиљаде на тридесет и две хиљаде годишње, а до сада је неколико милиона деце из највеће земље на свету, али и деце из свих других делова планете, слало писма у Велики Устјуг.

Тако је 2005. године установљен и званични рођендан Деда Мраза, који се у том граду слави сваког 18. новембра; овај дан је изабран зато што је близу статистички најхладнијег дана у тој области.

Лепо је и то што се често сусреће са Божић Батама из околних земаља; рецимо са финским Јулупукијем се сретне на граници Русије и Финске, а учествује и у годишњем надметању свих Божић Бата/Деда Мразова/Синтерклауса/Санта Клаузова у бајковитом немачком граду Целеу у Доњој Саксонији.

Деда Мразова адреса у Великом Устјугу је:

162390, Россия.
Вологодская обл.,
г. Великий Устюг,
Почта Деда Мороза.

Извор: glasmoskve.rs