Српски језик од наредне школске године биће доступан у основним школама у Словенији као додатна активност, а до овога је дошло након повезивања бројних организација Срба у Словенији у једну кровну организацију, те договора влада Србије и Словеније.

Због великог интересовања деце рок за пријаву за учење српског језика је продужен до 1. марта, преноси агенција Срна.

Председник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика одвијати кроз три предмета, Српски језик, Србија моја отаџбина и Историја и култура српског народа.

Он је рекао да ће Словенија обезбедити простор у школама и покрити трошкове за струју, воду и грејање, док ће наставнике плаћати и одабрати Србија.

Највише деце до сада је пријављено у љубљанској школи „Ливада”, готово 30, наводи Срна.

Директор школе Горан Поповић рекао је да је хиљаду до сада пријављених за учење српског језика изванредан број, те да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.

„Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да после годину-две из ових или оних разлога каже ‘ма не’“, рекао је Поповић, јавља Танјуг.

Амбасадорка Србије у Љубљани Зорана Влатковић указала је на одличне везе две државе, потребу да се оне негују, те да је и учење матерњег језика један од начина да се граде нови мостови.

Према њеним речима, организација наставе иде по плану.

„Ми смо послали већ добар део пријава које су до сада стигле Министарству просвете како би се организовао конкурс”, наглашава Влатковићева.

Она наводи да треба да се изаберу наставници који у складу са прописима могу доћи из Србије, а могу бити, уколико неко испуњава услове, ангажовани међу људима који живе у Словенији.

Leave a Reply