Вељко Дабетић, бивши учесник ријалитија „Парови“ је недавно поставио фотографију своје мајке Маријане, која са своје 62 године, ради као медицинска сестра на Сајму, за време пандемије због Корона вируса. Она је за портал Србија Данас, поделила какво је стање унутра, те да ли су пацијенти уплашени, али и како се она сналази у овој ситуацији, где је нон-стоп изложена ризику од обољевања од COVID-19 вируса.

Маријана је за портал Србија Данас поделила своје искуство боравка и рада на Сајму, те објаснила да тамо одлазе људи са блажим облицима коронавируса.

За почетак смо је питали, да ли људи треба да се плаше Сајма:

  • Људи не треба да се плаше, све је у циљу спречавања ширења заразе. И пацијенти и ми се боримо да се инфекција не шири даље. Тамо су људи у карантину, док се не испоље неки озбиљнији симптоми, а онда се смештају у болнице. Обавезна су два теста. Уколико оба теста покажу негативни резултат на инфекцију, онда се пуштају у кућну изолацију, а примљени су сви због неких благих симптома инфекције. Када се заврши прво тестирање, ако је негативно, пацијенти су у обавези да остану још 15 дана да би се видело и на другом тесту да су негативни. Јер инкубација траје неких 14 дана, значи ако у том периоду, оба теста буду негативна, они се пуштају. Они су тамо смештени само из разлога да се инфекција не прошири на веће размере, да не буде епидемија већих размера. – прича Маријана за портал Србија Данас.

Које су њене дужности, као медицинског радника, које обавља у току смене, и какво је стање на Сајму:

  • Ми узимамо брисеве, надгледамо њихово стање, постоје три смене, прва, друга и трећа, радила сам и ноћну и дневну смену. Неко има болове, некоме из неких других разлога треба лек, ми смо ту да им дамо, да их смиримо. Пацијенти су уплашени за своје стање, нарочито када виде нас онако обучене у оним скафандерима, у потпуној заштити, па ми не смемо ни пуно да се приближавамо њима, онда се осећају баш као угрожени. Али свако је од њих свестан да мора да издржи тај неки период за добробит целе земље. Нису само они у питању, и њихове породице и комплетно становништво.

Маријана је за портал Србија Данас, поделила и да ли се она боји, борећи се директно очи у очи са Корона вирусом свакодневно, да ли се она плаши да се не зарази, јер је константно изложена ризику од обољевања:

  • Да плашим се, али не у толикој мери да ме савлада паника, и нисмо у ситуацији уопште да паничимо, него смо тамо да помогнемо. Све што је до нас, ми се придржавамо, свих мера заштите, имамо обезбеђену добру заштиту, дезинфекцију свих просторија. Затим, она војска која тамо ради је врло дисциплинована и одговорна. Пролазимо кроз посебне тунеле дизинфекције, стерилизације, по изласку из просторија, где су заражени.
View this post on Instagram

Nema da nema..

A post shared by @ i_am_corona19 on

Маријана је испричала и главни утисак, који ће запамтити, обзиром да десет дана ради на Сајму, шта је оно што је оставило најјачу имресију, по уласку међу заражене:

  • Па први утисак је био забринутост, јер ми је прва смена била ноћна смена, то је била прва ноћ мог дежурства, деловало ми је онако доста сабласно, ноћ, тишина, заражени су доле, ми смо изнад горе један спрат. Не зна се ко од кога више да се чува, да ли они од нас, или ми он њих. Овде смо сви народ, можемо и ми једног тренутка да се и ми нађемо доле. То је тужна слика једна, што нам се све то дешава. Нико још не зна о чему се ради, још нико не зна, тачно како се лечи.

Како тече лечење, обзиром да се не зна лек, коју терапију добијају заражени пацијенти, које лекове примају на Сајму:

  • Зависи од случаја, зависи које симптоме неко има, неко добија антибиотике, неко добија само за болове, не постоји лек, који лечи коронавирус тренутно. Пацијенти добијају симптоматску терапију, значи, за болове, за температуру, дијареју, нешто док им се организам не избори сам. А ако не може, онда се пацијент пребацује у боницу на даље лечење. Тамо се већ предузимају неке озбиљније мере.

Оно што занима све грађане, па самим тим и нас, да ли процентуално има више пацијената који напустају сајам и иду у кућну изолацију са два негативна резултата или има више оних са погоршаним стањем, који се пребацују у болнице:

  • Има више у кућној изолацији људи са сајма.

Маријана је послала и јасну поруку свим држављаима, које мере треба да поштују, како би предузели мере предострожности:

  • Па управо што сви говоре, самоизолација, лична хигијена, без скупова, и без панике. Ако се свега тога придржавамо, нема шансе да оболимо. То није болест, која лебди у ваздуху, него која се преноси контактом. Капљично се преноси контактом или додиром зараженог предмета, па ако се не перу руке, може да се пренесе даље. Значи удаљеност два метра, обавезна маска рукавице, лична хигијена чим се дође кући. – завршава она за портал Србија Данас.

М. Н. Арсић

Оставите Коментар