Бивша активисткиња и дугогодишњи портпарол покрета Двери, Маша Вујановић, изјавила је да је главни узрок распада Двери то што је старешинство на челу са Бошком Обрадовићем прекршило завет који су дали на Хиландару пред иконом Тројеручицом.

– Старешинство Двери се заветовало да никада неће постати странка и да никада неће имати председника странке, написала је на свом профилу на Фејсбуку Маша Вујановић, која је, а како „Ало!“ сазнаје, и кума Бошка Обрадовића.

Да је прича коју је Вујановићева испричала тачна, за “Ало!“ је потврдило више њих који су били сведоци догађаја. Један од сведока је и теолог и верски аналитичар Милош Стојковић.

– Године 2012. пред изазак на прве парламентарне изборе када су Двери биле група грађана, одржана је конференција за новинаре, а након тога Бошко Обрадовић и сви чланови стрешинства Двери осим Срђана Нога који је био због здравствених разлога одсутан отишли су на Свету Гору. Бошко Обрадовић, се тада заклео свима њима и нама који смо били тамо, а ја сам исто био ту, да никада Двери неће постати политичка странка, него да ће увек бити једна породица. То је био и слоган Двери. Заклео се испред иконе Тројеручице када су се сви заједно поклањали икони, он је рекао ”Бићемо породица, никад партија, никад нећемо имати председника”. Ја сам организовао њихов пут на Свету Гору и сведок сам да је све погазио што је рекао, и много ме је разочарао – каже наш саговорник.

И Владан Глишић, бивши члан Старешинства Двери каже да се и дан данас сећа Обрадовићеве заклетве дате у светињи.

– Заклињао се у Хиландару код Игумана садашњег, који њега више не жели ни да види, а не прими, али не само то, и на састанку старешинства исто тако се заклањао.

Управо тог заклињања накнадног добро се сећа Мирослав Паровић, такође бивши члан Двери.

– Знам за тај догађај у Хиландару, али сведок сам још једног, ја сам се наредне године залагао да Двери ипак постану политичка странка и да Бошко Обрадовић буде председник, он се мени пред људима испред иконе заклињао да то никада неће бити тако. Дефинитивно је тачно, више пута се пред различитим људима заклињао да неће никада бити лидер, а видите у шта су се претворили и како им иде – каже Паровић.

Обрадовић: На Хиландару никад о политици

Коментаришући тврдње бивших страначких сабораца лидер Двери Бошко Обрадовић каже да су оне потпуно нетачне, и да се у Хиландару никада није бавио политиком.

– Колико знам женама није дозвољен улазак на Свету Гору, тако да ниједна жена сигурно није била у делегацији Двери приликом посете Светој Гори. Често одлазим на Хиландар и одржавам редовну и искрену комуникацију са хиландарским игуманом Методијем који је мој земљак из Чачка, као и бројним хиландарским монасима који су годинама уназад подржавали наш рад. На Хиландар идемо да се помолимо Богу, а не да бисмо се бавили политиком. Тако да се пред иконом Пресвете Богородице Тројеручице нису давале никакве политичке заклетве. Ја разумем да ће у нападу на Двери и мене као председничког кандидата бити употребљена сва напредна средства, па и наши бивши саборци, али све је то уобичајено када је Александар Вучић у питању. Идемо даље – рекао је Обрадовић за “Ало!“.