Син последњег албанског краља Зога, Лека Зоголи, венчао се данас глумицом Елијом Захаријом у Тирани

Једини потомак последњег краља Албаније, Зогуа Првог, принц Лека, венчао се данас у Тирани с глумицом Елијом Захаријом, што је прва свадба једног члана албанске краљевске породице од 1938. године.

Свечаности је присуствовало више од 20 представника краљевских породица, медју којима и српски принц Михаило Карађорђевић, шпанска краљица Софија, бивша иранска царица Фара, румунска принцеза Маргарета.

Принц Михајло Фото: ФБ
Принц Михајло Фото: ФБ – Сабор Монархиста Србије

Зогу Први је проглашен за краља 1928. године, а напустио је Албанију 1939. за време инвазије италијанских фашистичкх трупа, годину дана пошто се оженио мађарском принцезом Жералдином Апоњи.

Члановима албанске краљевске породице било је забрањено да кроче на албанску територију до 1990. године, пет година после смрти комунистичког диктатора Енвера Хоџе, за време чије владавине су наследници Зогуа Првог сматрани издајницима режима.

Елија Захарија (33) позната је глумица у Албанији, потиче из уметничке породице и студирала је позоришну уметност у Паризу, а 34-годишњи принц Лека дипломирао је на британској војној академији Сандхерст и ради као саветник у албанском Министарству спољних послова.

Принц Лека често истиче „снажан допринос“ своје породице решавању „питања Албаније и Косова“, наводи агенција Франс прес.

Албанска краљевска породица нема статус, а монархистичка партија нема никаквог утицаја у политичком животу Албаније.

Принц Лека једини је потомак Зогуа Првог и 17. у реду за наследјивање престола.

Прочитајте још:  ЕДИТА ТАХИРИ ПРЕТИ: “Србија мора да ослободи Тачија, у суптротном …“ 

ЂУРИЋ ОДБИЈА ДА ЋУТИ: “И нацисти су пробали да узму Трепчу, њихова судбина чека и Шиптаре!“

ОВО ВАМ НИСУ РЕКЛИ: Ево због чега се Србија и Шиптари отимају око Трепче! (ВИДЕО)

ДОДИК ОДБРУСИО ИЗЕТБЕГОВИЋУ: БиХ никада неће бити држава, џаба нам претиш!

Извор: Бета