Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) патријарх Порфирије позвао је данас власти на „одговарајуће измене закона“, како би верска настава имала статус предмета, а не школског програма.
„Ми статус тог предмета видимо другачије. Веронаука је предмет који има формативни утицај на ученике. Учи их вредностима, духовној вертикали, људским правима и слободама, поштовању себе и поштовању другог и другачијег, грађанским вредностима“, рекао је патријарх српски.

„Тек пре који месец сазнао сам да веронаука формално више уопште није школски предмет, него наставни програм. Предмети су познавање природе, музичко, ликовно, а програми су чувари природе, руке у тесту, верска настава“, рекао је патријарх Порфирије, на обележавању 20 година од враћање верске наставе у образовни пробрам, наводећи да је „такав статуст неодржив“.

Према његовим речима, „када верска настава није ни изборни предмет, она се одржава у распореду пред-час, осми час и слично, потом стижу упутстава о подизању цензуса на 30 ђака за формирање група, прављење међуодељенских група и друго“.

„Наш став је да је једино праведно, недискриминаторско и демократично решење садржано у првој уредби из 2001. године, којом је изричито било прописано да не постоји никакав цензус, што је примењивано и у каснијим годинама, након што је верска настава уређена законом из 2002. године“, рекао је патријарх Порфирије.

Он је навео да постоји консензус међу црквама и верским заједницама да ове проблеме треба решити, што су потврдили њихови представници, који су учествовали на међународном панелу о веронауци.

Патријарх је рекао да је данас близу 450.000 ученика који су се определили да похађају верску наставу.

Министар просвете Бранко Ружић је навео да ће то министарство све иницијативе и предлоге са овог скупа пажљиво размотрити, подсетивши на различите моделе које је имало верско учење током претходне две деценије у Србији.

Оставите Коментар