На данашњи дан, пре 15 година, догодио се највећи масовни прогром Срба са Kосова и Метохије после јуна 1999. године који су организовали албански политички лидери из Приштине, подсетио је на свом фејсбук профилу заменик градоначелника Београда Горан Весић.

“Београд је данас дом многих Срба који су протерани. Трудимо се да их потпуно укључимо у живот друштва и да они и њихове породице живе достојанствено, али да не заборавимо да су на силу отерани са Kосова и Метохије, да ће се пре или касније вратити својим кућама и да то право нико не може да им одузме“, истакао је Весић.

Он је додао даје мартовски прогром пре 15 година био део албанског плана да се сво српско становништво протера са Kосова и Метохије, да се део наших споменика културе уништи, а део прогласи албанским како би се затро сваки траг о постојању нашег народа на Kосову и Метохији, додао је Весић.

Весић је указао да је од 17. до 19. марта 2004. године током организованог прогрома убијено је 28 људи, рањено, претучено или тешко повређено око 900 а протерано је око четири хиљаде Срба и другог неалбанског становништва. Албански екстремисти су палили куће у којима су живели Срби и скрнавили су српске културно-историјске споменике.

Албански екстремисти су уништили 19 српских споменика културе прве категорије и 16 православних цркава које нису категорисане. Уништено је око десет хиљада вредних фресака, икона, путира и многих других црквених реликвија, као и књиге крштених, венчаних и умрлих, које сведоче о вековном трајању Срба на Kосову и Метохији. Око 935 српских, ромских и ашкалијских кућа је спаљено и уништено. Од Срба је потпуно етнички очишћено шест градова и девет села, подсетио је Весић.

loading...