ПОЛИТИКА садашње власти је да кроз културу сећања, постављањем споменика и именовањем улицанегујемо своју историју, поштујемо је као и да се сећамо људи који су значајни за историју света, изјавио је данас заменик градоначелника Београда Горан Весић и оштро осудио најаве о, како је рекао, рушењу споменика Стефану Немањи.

– То је нешто што је по мени невероватно. Нисам очекивао да било коме у Београду, у 21. веку, падне на памет да најављује рушење било ког споменика, па самим тим и споменика Стефану Немањи, родоначелнику најпознатије српске династије који је одавно требало да има споменик у Београду – рекао је Весић.

Како је додао, није очекивао да било ко у 21. веку своју политику “гради на рушењу, а не на градњи“.

Навео је да за протеклих осам година не да није срушен ниједан споменик, већ су подигнути нови.

– Жао ми је што постоји део наше јавности којима не смета Кућа цвећа, али им смета споменик Стефану Немањи. Никоме није пало на памет да измешта Кућу цвећа, иако сигурно има пуно људи који се на слажу са тим да она буде у Београду, али то је такође део наше историје – рекао је Весић након обиласка уметничке ливнице „Браћа Јеремић“, где је изливен споменик Петру Николајевићу Молеру који ће ускоро бити постављен на Врачару.

Весић је рекао да се “рушењем” споменика Стефану Немањи шаље порука да треба протерати српство из Београда.

– Ако Стефану Немањи није место у Београду, онда то значи да ни Србији није место у Београду јер уколико буду успели да сруше споменик Стефану Немањи, онда ће нам вратити и Загребачку улицу, па ће нам укинути улицу Благоја Јововића, вероватно ћемо имати улицу Анте Павелића пошто не знам коме другом би дали улицу или ако немамо споменик Петру Николајевићу Молеру, вероватно ће предложити да подигну споменик Марашли Али-паши који га је убио – рекао је Весић.

Истакао је да споменике треба градити и да цивилизовани народи не руше споменике, те поручио:

– Београђанке и Београђани ће, а ја ћу их на то позвати, својим телима бранити споменик Стефану Немањи и слободно нека дођу ти који мисле да треба да сруше споменик, да видимо како ће да га сруше. Ми ћемо својим телима бранити споменик јер тиме бранимо српски Београд и српство у Београду.

Истакао је да политика Србије у којој не поштујемо своју историју и владаре није добра и да таква политика није потребна нашем народу.

– Бранићемо сваки споменик и подизати нове споменике тако да је моја порука онима који желе да сруше споменик Стефану Немањи да се спреме да руше и споменике Петру Николајевићу Молеру, и Бранку Пешићу, и Александру Дероку јер сви су они део српске истроије, а моја порука њима је да ћемо ми сваки такав споменик бранити јер то значи одбрану српског Београда – поручио је Весић.

Прво је редитељ Горан Марковић изјавио да споменик Стефану Немањи треба изместити у Маринкову бару, а јуче на представљању кандидата опозиције окупљене око ШП Владета Јанковић који је кандидат за градоначелника, рекао да споменик Стефану Немањи заслужује друго место, да му треба треба већи простор, можда, како је рекао, чак и у срцу Србије, у Рашкој у Ђурђевим ступовима.

Оставите Коментар