Одличне вести!

Добра вест за око 12.000 најстаријих којима примања стижу из Словеније. Добиће износ од 127 до 437 евра, а први рок за пријаву истиче 30. априла.

Пензионери којима део примања стиже из Словеније, најкасније до 30. априла могу да се пријаве Словеначком заводу за пензијско осигурање како би до 30. септембра добили додатак на пензију у износу од 127 до 437 евра. Онима који захтеве доставе после тог рока, односно између 30. априла и 30. септембра, новац ће стићи до краја године.

Фото: Јутјуб

Према статистици, у Србији је готово 12.000 словеначких пензионера. Висина износа који ће добити зависи од пензије коју примају. Такође, свим оним пензионерима који не испоштују рокове биће исплаћен најнижи износ.

Зоран Пановић, директор Завода за социјално осигурање Србије, објашњава да Закон о пензијском и инвалидском осигурању Словеније предвиђа исплату годишњег додатка својим корисницима, а висина се одређује сваке године, Законом о извршењу буџета.

– Он зависи од висине пензије корисника, узимајући у обзир и иностране пензије које примају – каже наш саговорник. – У 2019. години овај додатак износи од 127 до 437 евра. Кориснику који је остварио право на сразмерну пензију, применом уговора између Србије и Словеније, висина годишњег додатка одредиће се према сразмерном делу.

Сви који желе да добију словеначки додатак требало би да тамошњем фонду доставе изјаву са податком о висини дела чека који добијају у нашој земљи, односно који су примили у јануару ове године.

Пријаве за словеначки додатак се могу слати преко интернета, али и поштом. Све податке би требало доставити на обрасцу који су добили од Завода из Љубљане. Уговор између две државе, Словеније и Србије, постоји пуних девет година. У међувремену су потписани и споразуми о електронској размени података.

Leave a Reply