Босна и Херцеговина се обавезује да неће окупирати Месец нити друга небеска тела. То стоји у документу који је ратификован у четвртак, 16. јануара, на седници Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву. Реч је о Уговору о начелима којима се уређује деловање земаља у истраживању и коришћењу свемира, укључујући Месец и друга небеска тела.

„Правила коришћења свемирских ресурса могла би причекати, бар док се не уреде овоземаљска“, изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Мирко Шаровић, заступник Српске демократске странке (СДС) у Парламенту Босне и Херцеговине.

„Нећемо да кажемо да је оно небитно и неважно, али у овој нашој збиљи, стварној животној и политичкој, треба дати шансу оним нашим животним питањима бољег живота, економије и развоја као доминантне теме. Све остало је маргина и сматрам да можда није време за питање те врсте, не само овог него и других“, навео је Шаровић.

На шта се обавезује БиХ?

Босна и Херцеговина се уговором обавезује, између осталог, да неће у свемиру користити нуклеарно наоружање.

У уговору стоји да свемир, укључујући Месец и друга небеска тела, није предмет националног присвајања на основу захтева за суверенитетом, путем коришћења или окупације, или било којим другим средствима.

Ради се о међународном Уговору, а неки парламентарци кажу како он баш није тако приоритетан за Босну и Херцеговину. Један од њих је и заступник Шемсудин Мехмедовић, из Странке демократске акције (СДА).

„Док држава губи огроман број становника, шаљемо најсвежију радну снагу у Европу, ми се бавимо свемирским проблемима који се нас апсолутно не тичу, али, ето, мора се ускладити с неким европским принципима“, наглашава Мехмедовић.

Оставите Коментар