Једини разуман и моралан корак чешке Владе према тзв. Косову требало би да буде повлачење признања његове независности, каже Томаш Еван, међународни изборни посматрач, са искуством из посматрачких мисија на Балкану.

  • Промена наше позиције би била мања срамота него настављање са признањем државе која никада није била држава и не би требало то ни да буде, рекао је Еван за чешке „Лидове новини“.

Чешки стручњак сматра да Косово нема никакав посебан третман, већ да је то само још један случај да су снажне државе одлучиле да повреде суверенитет друге државе, у овом случају Србије и да је бомбардовање било „питање моћи“.

Он подсећа да се у документима УН „најдаље дошло до термина аутономије, о независности се никада није говорило“.

Еван истиче да су неке државе одлучиле да повуку признање тзв. Косова, и износи став да би „требало да Чешка буде међу њима“:

  • Огромна је срамота када држава мења свој став, али је још већа што смо имали могућност да одбијемо признање, а нисмо то урадили. Промена наше позиције би била мања срамота, него наставити са признавањем државе која никада није била држава, а не би требало то ни да буде.

Он тврди да је становницима тзв. Косова „накалемљен косовски идентитет, како би се разликовали од Албанаца у Албанији“. Према његовим речима, то је просто иста етничка група у другој земљи, каквих је, уосталом, по свету гомила.

  • Могли смо да будемо као Словаци, који имају јединствен став који подржава већина становништва. То не значи да са Косовом имају лоше односе, напротив, тамо су веома активни, закључује Еван.

За одлуку владе своје земље да призна независност Косова Еван каже да је то била „неконзистентна, неморална и по свим питањима лоша одлука“:

  • Док са Албанијом немамо историјске везе готово никакве, са Србијом имамо богату и веома пријатељску, дугу заједничку историју. Зато се тај потез може посматрати као издаја Срба.

Еван је Косово упоредио са Северном Ирском.

  • Радило се о етничком, религијски мотивисаном конфликту, веома слично као на Косову. Међутим, идеја да би министарка спољих послова САД Медлин Олбрајт одлучила да бомбардује Лондон је незамислива, истиче Еван, који оцењује да је, 11 година после једнострано проглашене независности, конфликт и даље замрзнут:

  • Не би требало да улепшавамо стварност. Да косовска Влада нема експлицитно покриће западних сила, требало би сви они одавно да заврше пред судом. Цела владајућа гарнитура – било око Рамуша Харадинаја или Хашима Тачија – је велика брука. На (тзв.) Косову о томе сви причају. Тамо је нестао велики број сведока који одбијају да сведоче, а неки су и убијени.

Оставите Коментар