Човек од највећег поверења Владимира Путина, кога је шеф Kремља послао у Београд да би из сенке контролисао безбедоносну ситуацију, која може да буде угрожена због све озбиљнијих претњи из Приштине, пореклом је из Србије.

Статус Путиновог специјалца стекао је после најсуровије обуке, коју прође само четири одсто кандидата, који су претходно изабрани из редова најбољих регрута руске војнообавештајне и контраобавештајне службе.

Припадник је Националне гарде, познатије као „Путинови лавови“, и има овлашћења и да своје оперативце супростави деловању америчке, енглеске и немачке службе (ЦИА, МИ6, БНД) против интереса Србије, због чега је у редовима тих тајних агенција завладала паника.

– „Лав“ кога је Путин послао спада међу најбоље од најбољих. Регрутован је из Војне обавештајне службе (ГРУ) и Федералне службе безбедности (ФСБ) и потом је прошао строгу физичку обуку и тестове менталне и физичке издржљивости и спремности у три центра. То траје две године – прича извор.

Он додаје да Путинов „лав“ има између 30 и 45 година, те открива да се, према неписаном правилу, у одређену земљу шаље управо онај агент који је пореклом везан за ту државу.

– Он је високообразован, има хакерске способности, рукује свим врстама оружја, има врхунску менталну и физичку спремност, експресно процењује особе, ситуације и брзо делује. Посвећен је, посао му је на првом месту. „Путинов лав“ зато никад није пао, није откривен, за разлику од америчких, италијанских, британских агената – открива извор.