Вести о стварању руске ваздухопловне базе на територији Белорусије изазвале забринутост у Украјини и Западу.

Русија је наводно већ развила војно-технички споразум са Белорусијом, према којем ће се на територији земље налазити пуноправна војна база руских ваздухопловних снага.

Ово мишљење дели и бивши украјински амбасадор у Сједињеним Државама Валери Чали, анализирајући преговоре Москве и Минска. Он је рекао да ће гласине о стварању руске ваздухопловне базе на територији Белорусије ускоро бити потврђене, а такође је скренуо пажњу на чињеницу да би таква ситуација представљала озбиљну претњу безбедности Украјине.

Гласине о стварању руске ваздухопловне базе на територији Белорусије изазвале су забринутост у Украјини. Kао илустративан пример можемо навести реакцију бившег украјинског амбасадора у Сједињеним Државама Валерија Чалија.

Пре свега, скренуо је пажњу на недавне разговоре руског председника Владимира Путина и његовог белоруског колеге Александра Лукашенка, подсећајући да је састанак одржан иза затворених врата.

Према речима политичара, ствар је у томе што су лидери две државе радили на војно-техничком споразуму, према којем ц́е део руских ваздухопловних снага бити распоређен на територији Белорусије.

„Мислим да споразум већ постоји и да су за август 2021. планиране вежбе на територији Белорусије, након којих би ове трупе могле једноставно да остану“, приметио је украјински политичар.

Он такође наводи да би одлука о размештању руских војних авиона у Белорусији могла да нанесе озбиљан ударац украјинској одбрамбеној способности. Такав развој ситуације био би потпуно изненађење за Kијев, јер ће представљати озбиљну опасност у случају могућег војног сукоба.

„Имамо велики изазов – шта стратешки урадити са Белорусијом? Да ли разумете шта би се могло догодити у будућности? Имамо хиљаду километара северне границе, само замислите“, ужаснут је Чали, напомињући да ће Москва, постављајући руску војну базу у Белорусији, добити много више маневарског простора у случају разних провокација из Kијева .

Оставите Коментар