Тамара Рикановић (24), из Броца, код Бијељине, прошлогодишњи студент генерације на новосадском Пољопривредном факултету, ових дана, док приводи крају мастер студије, неуморно са комбајном скида последње откосе пшенице на семберским пољима.

Тамара се од малих ногу дружила са очевом механизацијом, возила трактор, радила на ровокопачу, али кад је села за управљач огромног комбајна, сви су се питали како ће ова крхка девојка изаћи на крај са компликованом грдосијом.

  • За време студија, све обавезе на факултету бих позавршавала до почетка жетве, и онда трком у село на комбајн. По петнаестак дана, од јутарњих сати па до поноћи, проводила сам на комбајну. Многима је то било чудно и необично, па су се бринули како нећу наћи момка, па зашто, уместо на њивама, не проводим одмор на летовању.

Али ја имам и момка, а када завршим жетву идем на летовање на море. Све се у животу може постићи, ако си вредан и знаш шта хоћеш – прича Тамара. – Нови Сад је диван град и право место за живот, али бар засада, ја се лепше осећам на семберским житним пољима и очевим машинама.

Наравно, Тамара жели да своје знање са факултета примени у пракси, у производњи и заштити биља, па јој је као најбољем студенту стигла понуда за посао на Пољопривредном факултету у Новом Саду, али и у Институту у Бањалуци.

  • Када положим још неколико испита на мастер студију, одлучићу где ћу. Желела бих да то не буде далеко од мог завичаја, да могу макар за дане викенда да се дружим са мојим тракторима и комбајнима – каже Тамара, по много чему изузетна девојка.

ВЕШТА И ХРАБРА ДЕВОЈКА

Да ова девојка није само обичан возач, него и храбра девојка, сведочи један догађај који се још препричава у Броцу. Наиме, за време жетве пшенице, док је Тамара само „стажирала“, догодио се пожар на комбајну. Возач је остао заробљен у кабини, а Тамара је без много размишљања притрчала, узела апарат за гашење и угасила пожар, спасавши возача, комбајн, али и огромно поље зреле пшенице.

ВЛАСНИК СЕОСКОГ МУЗЕЈА

Тамару је, како кажу мештани, Бог створио за све. Тако је она и власник јединог сеоског музеја у Семберији, са збирком од око 300 експоната – старих новчаница, руске хармонике, прве шиваће машине…

Б. Милошевић

Оставите Коментар