Kод споменика „Зашто“ у београдском парку Ташмајдан ноћас у два сата и шест минута одржан је помен за 16 радника РТС-а који су погинули у ноћи између 22. и 23. априла 1999. године кад је НАТО бомбардовао зграду телевизије у Абердаревој.

У име породица настрадалих радника, Мирослав Медић, брат убијеног Синише Медића, рекао је да погинули радници РТС-а нису добили прилику да живе, да оснују своје породице, да уживају у пензији.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

  • И даље постављамо питања зашто су на свиреп начин убијени, зашто су жртвовани, зашто нико од челника НАТО није одговарао за овај злочин. Исто тако, питамо зашто нико у тадашњој власти није учинио ништа да се трагедија спречи, зашто они чија је то обавеза била нису учинили ништа да заштите људе, иако је било најава да је телевизија могућа мета – рекао је Медић.

Вршилац дужности директора РТС-а Илија Церовић рекао је да је споменик „Зашто“ опомена да се то више никада не понови.

  • Овај споменик, иако неми сведок на тај догађај, свих ових година је и питање уклесано на њему „Зашто“ су морали да погину. Ми знамо ко их је убио, али не знамо ко их је осудио. Ништа нисмо урадили да то спречимо и то је мрља на нашем образу – рекао је Церовић.

У нападу су погинули Јелица Мунитлак, шминкер, Kсенија Банковић, видео-миксер, Дарко Стоименовски, техничар у размени, Небојша Стојановић, техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић, радник обезбеђења, Драган Тасић, електричар, Александар Делетић, камерман, Славиша Стевановић, техничар, Синиша Медић, дизајнер програма, Иван Стукало, техничар, Дејан Марковић, радник обезбеђења, Милан Јоксимовић, радник обезбеђења, Бранислав Јовановић, техничар у мастеру, Слободан Јонтић, монтер, Милован Јанковић, прецизни механичар и Томислав Митровић, режисер програма.

Поред породица, колега и пријатеља погинулих, помену настрадалим радницима РТС-а су присуствовали представници новинарских удружења, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић Тепавчевић и заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Оставите Коментар