Америчке снаге су се, после 20 година, повукле из Авганистана.

Талибани су тако заузели војне базе, које су до јуче користиле стране трупе, и преузеле наоружање и муницију.

Америчке снаге оставиле су у земљи позамашни војни арсенал који је иначе припадао авганистанској војсци пре него што се она повукла пред талибанима.

То укључује десетине лаких војних авиона и борбених хеликоптера, укључујући познати “црни јастреб”, као и стотине оклопних транспортера и хиљада “хамвија” и других возила, затим десетине хиљада митраљеза и јуришних пушака, с огромним количинама муниције.

Ипак, чинило се да талибани немају пилоте који знају да управљају таквих хеликоптерима и авионима. До јуче.

Наиме, истог дана када се повукао и последњи Американац, талибани су објавили два снимка на којима, како тврде, лети њихов нови “блек хок” којим управља њихов пилот.

  • Први лет блек хока – стоји у опису снимка који је објавио “The Talib Times”, званична страница Исламског Емирата Авганистана, како талибани називају своју нову државу.
  • Наше ваздушне снаге! У овом тренутку хеликоптери ваздухопловних снага Исламских Емирата лете изнад града Кандахара и патролирају градом – био је опис другог снимка.

Међутим, на том снимку се види и човек који виси из хеликоптера.

Није јасно ради ли се можда о талибанском борцу који виси из хеликоптера ради неке вежбе или жртви која је тако обешена, што су многи посумњали, знајући како милитанти могу бити брутални.

  • Ова застрашујућа слика показује авганистанску катастрофу Џоа Бајдена: Талибани вешају човека с америчког хеликоптера блек хок. Трагично. Незамисливо – републикански сенатор Тед Круз.
  • Ти хеликоптери нису предати талибанима. Предати су авганистанским националним безбедносним снагама како би оне могле да се одбране, на посебан захтев председника (Авганистана) Ганија који је дошао у Овални кабинет и затражио, између осталог, додатне ваздухопловне способности – коментарисао је саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливан.

Н. П.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар