Бојан Марко Ленс тужио „Свис интернешнал ерлајнс“ због дискриминаторског поступања и неосноване забране лета авионима овог превозника. Специјалиста познат широм Европе понижаван је годинама

Др Бојан Марко Ленс Print screen Youtube

Упорност једног Србина задивила је јуче многе и наишла на салве одобравања српске јавности! После три године, хирург Бојан Марко Ленс добио је спор против швајцарске авио-компаније „Свис интернешнал ерлајнс“ због, како је пресуђено, дискриминаторског поступања и неосноване забране лета авионима овог превозника. Све то Швајцарци су морали да објаве на 12 страница у дневном листу „Политика“. Тако је „сукоб“ са заинаћеним и истрајним Србином, швајцарску компанију коштао око три милиона динара!

О потезу овог Србина и необичном огласу јуче се причало на сваком кораку. Наиме, по налогу Вишег суда у Београду, правоснажном пресудом, швајцарска компанија морала је да објави пресуду и образложење, након изгубљеног спора против доктора Ленса, хирурга међународног угледа.

Овај специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије, држављанин Србије и Италије, тужио је „Свис интернешнал ерлајнс“ 25. августа 2015. године. Судећи по подацима из пресуде, др Ленс је неколико година константно трпео „нетолеранцију, увредљиво понашање, ароганцију и нељубазност“. Уз то су му прописане и две неосноване забране лета са овим превозником, на по годину дана, иако је компанији било познато да је др Ленс један од најчешћих корисника њихових услуга. Имао је готово 600 сати на летовима са овом „кућом“ која је чланица „Стар Алијанса“.

Прво вређање и дискриминацију хирург је доживео пре седам година летећи из Београда за Цирих, када је због сугестије коју је упутио стјуардеси назван „српском свињом“. После покушаја да то реши са надлежнима, наишао је на игнорисање, а убрзо је код готово свих запослених у „Свис ерлајнсу“ био познат као „незгодан путник“. На њега се нарочито окомила Дорит Розенберг, заједнички представник „Свис ерлајнса“ и „Аустријан ерлајнса“ на аеродрому „Никола Тесла“ у Београду.

„Ви не личите на свињу, али сте свакако Србин“, „Срби су глупи“, „Срби су лењи“, „Мрзим што сам у Србији“, „Приштина је одлична, а људи тамо су много бољи него у Београду“, „Људи из Србије уопште не би требало да путују“, „Албанци су добри људи, Срби су лоши“, „Разумем зашто Албанци мрзе Србе“, „Мрзим да сарађујем са Србима“, само су неке од увреда којима је Розенбергова „частила“ хирурга Ленса.

Осим по националној основи, представница „Свис ерлајнса“ вређала га је и по основу сексуалне оријентације изјавама – „Да ли се спрема на геј параду у Београду“, „Ружни педеру“ или „Све педере треба побити“. После четири године трпљења упорног понижавања и вређања, као и неразумевања надлежних у швајцарској компанији којима је много пута скренуо пажњу на понашање њихових запослених, коначно је пресавио табак. И на срећу, три године касније, дочекао правду.

Доктор Марко Ленс дипломирао је на Медицинском факултету у Београду, специјализирао пластичну хирургију на Универзитету у Верони, на Харварду магистрирао клиничку епидемиологију, а на Оксфорду је докторирао у области малигног меланома. У Европи, а нарочито у Великој Британији и Италији, цењен је као један од најпознатијих стручњака у истраживањима и лечењу малигног меланома, опаког рака коже. Као цењени „пластичар“, лекар је и познатих холивудских глумица, чланова краљевске породице и личности из италијанског политичког живота.

ИСТРЕСАО ИМ МИЛИОНЕ

Пресудом је авио-компанији са седиштем у Базелу забрањено да даље дискриминише и понавља дискриминаторско поступање као и да спречава др Ленса да путује са њима. Такође, назначено је да ће компанија сваки пут уколико прекрши пресуду, Ленсу платити пенале од 100.000 динара. На име накнаде нематеријалне штете због душевних болова, повреде права личности, части и угледа „Свис“ ће тужиоцу платити 500.000 динара. Одлуком суда одбијен је захтев тужиоца да тај износ буде 100.000 евра. Компанија се, такође, пресудом обавезује и да Ленсу плати трошкове судског поступка од 211.800 динара. Уз све то, Швајцарци су морали да закупе и 12 страница огласног простора што их је коштало око 185.000 динара по страници, без ПДВ.

ЗАШТО СУЂЕЊЕ У СРБИЈИ

Београд је најчешћа дестинација на којој др Ленс лети, па је у овом случају до суђења дошло баш код нас. Према одредби члана 28. Закона о решавању сукоба закона са прописима других земаља, на ову парницу се примењује право Републике Србије, будући да се дискриминација догодила код нас. У нашој земљи је, такође, наступила и последица дискриминације.

Извор: novosti.rs

--