Шеф словачке Канцеларије за везу у Приштини Растислав Костилник затражио је укидање такси на робу из централне Србије наводећи да је такав потез Приштине био једностран.

Костилник, чија држава не признаје једнострано проглашену независност Косова, рекао је на округлом столу који је организовао Форум за лидерство и дипломатију, да Братислава никада није била непријатељски расположена према Приштини, објавила је КТВ.

  • Словачка никада није била непријатељски расположена према тзв. Косову. Једини проблем је настао кад сте прогласили независност, јер је то учињено једнострано – рекао је Костилник и додао да је то представљало кршење међународног права.

Додао је, међутим, да грађани Косова без обзира на то могу путовати у Словачку.

  • Признајемо вам пасоше, данас можете отпутовати у Словачку ако имате визу, ми не ометамо ваше чланство, нити када сте поднели захтев за Светску банку, нити ометамо ваше чланство у Интерполу – рекао је словачки дипломата.

Тзв. Косово, додао је, Братислава још није признала, јер о томе не постоји споразум Београда и Приштине.

А као први корак који Приштина треба да предузме у том правцу Костилник је навео укидање таксе, јер је то, како је казао, „једнострана мера која штети вашем партнеру“.

  • Тиме кршите и ЦЕФТА споразуме које смо добровољно потписали – рекао је Костилник.

Словачка је једна од пет држава чланица ЕУ која није признала независност тзв. Косова.

Оставите Коментар