АМБАСАДОР Русије Александар Боцан Харченко био је гост у емисији „Добро јутро Србијо“ на ТВ Хепи где је говорио о томе како је Америка забранила увоз руског гаса, нафте и угља, како Британија постепено уводи санкције Русији и многим другим темама.

– Пре свега желим да кажем да је цивилно становништво у Украјини је био под бомбама више од 8 година, вршен је геноцид над њима. Свако жели да зна реалну слику догађаја. Свако у Србији зна историју сукоба и ко је крив, због тога што су то све преживели док су били у Југославији – рекао је Боцан Харченко на питање шта се дешава у Украјини.

– Русија је тражила, а то није тајна политичко решење проблема. Последњих месеци имали смо дипломатске напоре и тражили најбоље решење за све. Нарочито у областима Доњецка и Луганска. Тражили смо посебне гаранције за руски народ – рекао је амбасадор Русије.

Амбасадор Русије истакао је да је Москва тражила заштиту и посебан третман за поменуте области и демилитаризацију тих делова од неонациста у Украјини, али да то власти у Кијеву нису хтели да прихвате.

– Сада само чујемо оптужбе на рачун Русије да смо криви, али једнога дана биће потпуно јасно да ми нисмо криви, већ да смо само тражили правду за руски народ и неутрализацију те области. Учинили смо све да заштитимо свој народ – рекао је Боцан Харченко.

Он је рекао да ће народ који сада живи тамо да ће и након руске интервенције наставити да живи тамо и да то тако мора да буде.

– Ми нећемо да оставимо пустош и празну земљу као што је то Америка радила у Ираку и другим местима. Тај народ треба да остане да живи тамо и живеће као што је и до сада. Само желимо да заштитимо наш народ и то је за Русију најважније – рекао је Боцан Харченко.

– Пре свега желим да кажем и да разјасним једну ствар када је у питању коришћење термина паравојних јединица које наводно ратују у Украјини. Знате, све те неонацистичке јединице су у саставу регуларне Војске Украјине, или полиције, или као део специјалне јединице, делују на терену. Ово је заиста важно да се нагласи. Власт у Украјини је прожета неонацизмом и уопште није важно ко је председник или ко је на власти, највећи утицај имају баш ти неонацисти – рекао је амбасадор Русије.

Када су у питању медији, амбасадор Русије каже да свако има право да каже шта жели. Некада су сви били стручњаци за вирус, данас сви знају све о рату у Украјини, објашњава он.

– Најважније је и да кажемо да данас управо неонацисти не желе да пропусте људе кроз хуманитарне коридоре, како би се они спасили. Они користе људе као живи штит. Неонацисти су власт, а после овога све је јасно ко су они и шта су. Све то повећава забринутост, али и информације које добијамо о наводном постојању плана о провокацијама руске војске у близини нуклеарних електрана – открио је Боцан Харченко.

Оставите Коментар