Амерички портал Бизнис инсајдер саставио је рејтинг листу најопаснијих и најобученијих специјалних јединица на свету, на којој су се америчке Фоке нашле на првом месту, а руске Алфе тек на шестом. У Москви сматрају да су амерички аналитичари потценили руске специјалце и да листа не одражава објективну ефикасност Русије и других земаља

Осим америчких Фока, које су на челу листе, у тројку најбољих ушле су и две британске јединице – Специјална бродска служба и Специјална авио-десанта служба (САС).

Испред Русије су и израелски Сајерет маткал и Група за интервенције Националне жандармерије Француске (ГИГН).

Аутори, међутим, нису навели на основу којих критеријума је рејтинг листа направљена, а у свом чланку чак и признају да је веома тешко утврдити која је јединица најбоља“.

Осим тога, аутори су направили још једну грубу грешку, упоређивали су специјалне јединице које извршавају апсолутно различите задатке.

– Објективност у овом случају је равна нули. Нејасно је који су били критеријуми и по којим параметрима су се водили када су правили ту рејтинг листу. Подсетићу да су пре неколико година руске јединице биле у Америци на Међународном такмичењу група за специјалне намене и тамо су победиле. Потпуно смо доминирали, убедљиво смо победили. На другом месту су били Бразилци – каже за Спутњик Игор Шевчук, ветеран групе Алфа.

Бивши специјалац наводи да су тада Американци чинили све да Русима помрсе рачуне и да им не дозволе да стигну до победе.

– Ми смо, наравно, заузели прво место, али је психолошки било веома тешко, зато што су Американци чинили све да нас саплету, при чему су то чинили грубо и непримерено. На пример, када су наши момци завршили пуцање и замоли да им покажу мете, они су говорили како су их спалили. То је смешно, детињарија. Потпуно је јасно какав је тамо ниво обуке. И ако се саставља рејтинг јединица по ефикасности координације и борбеној способности, онда не мислим да би распоред на листи требало да буде такав какав су направили аутори Бизнис инсајдера – истакао је Шевчук.

Ветеран Алфи каже да су Американци склони хвалисању, али да је мит о њима као најбољима и најјачима разбијен у Југославији.

– Ми знамо како они себе представљају у филмовима – они су најјачи, непобедиви и најсналажљивији у свим ситуацијама. То, у ствари, није тако. Испричаћу вам случај – Американци су одлучили да организују турнир, борбу „прса у прса“ међу мировњацима у Југославији. Али, када су сазнали да цěе учествовати припадници руских десантних јединица, Американци су се повукли из такмичења. Њима је веома пријатно да буду први међу рагама, али када треба да се такмиче са расним коњима, какве су, метафорички речено, наше јединице, онда се Американци веома брзо предају – каже Шевчук.

Он истиче да руске елитне јединице специјалне намене пролазе врхунску обуку и одличну школу, а имају и дугу традицију.

– Имамо војно-поморске специјалне јединице које су веома добро обучене. О томе се посебно не говори, јер они обављају веома сложене и тешке задатке, делују у тајности и због тога се не рекламирају. Али, ти момци пролазе кроз веома тешку обуку. Слободно се може рећи да су наши момци најбољи на свету. Још од совјетских времена, обука нашег Спецназа је била најбоља. Ако би се извршавао неки задатак који се сматрао немогуцěим, стручњаци широм света да су знали да њега извршавају совјетске специјалне јединице – закључио је Шевчук.

Извор: informer.rs