Грчка конзервативна влада је данас објавила нов систем управљања миграцијама, уз премештање 20.000 тражилаца азила са острва на копно већ наредних недеља, укидање постојећих отворених кампова на острвама, а уређење објеката за смештај приворског типа.

Заменик министра одбране Алкивијадис Стефанис објавио је ове промене данас после великог пораста доласка миграната из суседне Турске, тако да у неким случајевима број миграната и избеглица премашује број становника острва на која стижу, преноси АП.

Импровизовани избеглички логори на Лезбосу и на још четири острва у источном Егејском мору драматично су пренатрпани уочи још једне зиме, те стотине породица спавају у шаторима изван крцатих објеката, званично намењених њима.

Планиране промене највеће су од 2016. године када је постигнут споразум Турске и Европске уније о ограничавању доласка миграната с истока у Европу.

Атина је у оквиру измена најавила затварање три највећа мигрантска кампа, на егејским острвима Лезбос, Самос и Хиос, и њихову замену затвореним објектима, притворског типа, којима ће се утроструити капацитет, мада ће то и даље бити недовољно, преноси Франс прес.

„Растерећивање острва је приоритет у овој фази”, рекао је новинарима Стефанис који је и специјални владин координатор за миграције, преноси Бета.

Биће затворена и три најозлоглашенија пренатрпана кампа на Лезбосу, Самосу и Хиосу, где је више од 27.000 миграната, а укупни капацитет им је био свега 4.500, али за сада није речено до којег датума то треба да се оствари.

Уместо њих ће на та три велика острва најближа Турској, бити изграђени затворени објекти од по 5.000 места, рекао је Стефанис, али то је за укупно свега 15.000 људи, готово упола мање од броја миграната чија је елидба најављена.

Тражиоци азила више неће моћи слободно да шетају, већ ће бити затворени у новим камповима док се спроводе формалности њиховог идентификовања, разматрања њиховог статуса и одлучивања о њиховом премештају или враћању у Турску, додао је он.

Два кампа на острвима Kос и Лерос где су услови мање драматични, биће преуређена и проширена, рекао је владин координатор за миграције.

Влада новог премијера Kиријакоса Мицотакиса из конзервативне странке „Нова демократија” почела је пребацивање стотина тражилаца азила са егејских острва на копно, а циљ јој је да премести 20.000 до краја ове године.

Међутим и на копну се становништво буни због тога, не желећи у својој околини мигранте који у стотинама свакодневно стижу у Грлку.

Министарство унутрашњих послова је објавило да је 40.000 миграната стигло у Грчку за последња четири месеца. Само прошлог викенда, по подацима Обалске страже, на пет острва у Егејском мору стигло их је више од 1.350.
Премијер Мицотакис је рекао да Грчку и друге земље на европском ободу ЕУ види као „врло згодне паркинге за избеглице и мигранте”, да ЕУ игнорише проблем поновног пораста долазака миграната у Грчку, и у интервјуу за немачки лист „Ханделсблат” указао да „тако више не може”.

Засад тако више од 32.000 људи и даље не знајући шта ће сутра бити с њима, живи у очајним условима у пет центра за прихват миграната на Лезбосу, Самосу, Леросу, Хиосу и Kосу, где је званични капацитет смештаја за 6.200 људи.

Оставите Коментар