Марлон Брандо одбио је 1973. године да прими Оскара и тако, бар на тренутак указао на лош положај америчких староседелаца у холивудским филмовима
Један од најпознатијих филмова у историји кинематографије, „Кум”, предложен је 1973. године за Оскара у чак десет категорија, више него иједан до тада. За најбољу главну улогу предложен је Марлон Брандо (1924–2004), бриљирајући у улози Дон Вита Корлеонеа.
Наиме, крајем фебруара исте године индијанска племена запосела су градић Вундед Ни, у Јужној Дакоти, на земљи у склопу свог резервата. На овај потез одлучили су се због тога што власти нису поштовале потписане уговоре, и зато што нису успеле да смене поглавицу оптуженог за корупцију и насилно понашање према сународницима. Умешали су се локалне шерифске службе и ФБИ. У оружаном сукобу двојица Индијанаца племена су убијена, а тринаесторо рањено, полицијске снаге имале су једног погинулог и двоје повређених.

За крај марта када је планирана додела Оскара, сукоби у Јужној Дакоти још су трајали, а Брандо је смислио начин да скрене пажњу на лош положај америчких староседелаца у филмској индустрији.
Када је његово име прозвано, на позорницу је изашла Сачин Мало Перо (Литлфедер), глумица индијанског порекла. На Брандову молбу требало је да прочита његово писмо о томе због чега одбија награду. Пре него што је крочила на светлост позорнице, продуценти програма запретили су јој да ће је силом одвести ако се задржи дуже од једног минута. Тих 60 секунди искористила је да кратко објасни о чему се ради. Присутни су је дочекали негодовањем и добацивањима. Након тога, иза сцене, окупљеним новинарима прочитала је Брандово писмо.

„Филмска заједница одговорна је за деградацију Индијанаца и исмевање њиховог карактера, приказујући их као зле и непријатељски настројене дивљаке. Деци је већ сада довољно тешко да одрастају у овом свету. Када индијанска деца гледају телевизију и филмове и виде да је њихов народ приказан на тај начин, њихови умови постају повређени на начине које ми ни не можемо да појмимо” – била је једна од најупечатљивијих реченица коју је написао први и досад једини глумац који је одбио да прими то гламурозно признање.

Оставите Коментар