Никол Пашињан поручује да дипломатско решење није могуће за питање Kарабаха

Јерменски премијер Никол Пашинијан оценио је данас да није могуће никакво „дипломатско решење“ у сукобу са Азербејџаном око Нагорно-Kарабаха.

Он је позвао суграђане да добровољно иду на фронт.

  • Морамо да признамо да питање Kарабаха, у овом тренутку и још дуго времена, не може имати дипломатско решење – поручио је Пашинијан у видео-снимку на Фејсбуку.

Он је позвао народ да иде и бори се до „победе или пораза“. Према премијеровим речима, ситуација на фронту је „прилично озбиљна“.

  • Постоји победа или пораз, ништа друго. Да бисмо победили, сви морамо формирати јединице добровољаца – рекао је он и оценио да Азербејџан користи „последње ресурсе“ у борби.

Министри спољних послова Јерменије и Азербејџана бораве данас у посети Русији, где ће имати одвојене дипломатске консултације са Москвом о сукобу у Нагорно-Kарабаху, након неуспеха два узастопна примирја.

Русија је упутила више пута позив на прекид ватре од наставка сукоба 27. септембра у Нагорно-Kарабаху, региону са већинским јерменским становништвом који се отцепио од Азербејџана.

Оцењујући наставак сукоба као „неприхватљив“, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у понедељак изјавио да Русија, Азербејџан и Јерменија раде на „предстојећем“ успостављању механизма контроле прекида ватре.

Раније су најављени за петак у Вашингтону одвојени састанци шефова дипломатије Јерменије и Азербејџана са америчким колегом Мајком Помпеом.

Русија, САД и Француска су посредници за сукоб у Kарабаху у оквиру Групе Минск под окриљем ОЕБС-а.

Према делимичним извештајима, у новим сукобима је погинуло више од 800 особа, укључујући око 100 цивила. Међутим, обе стране тврде да су убиле хиљаде непријатеља.

Оставите Коментар