Премијер Русије Дмитриј Медведев разбио је спекулације медија да Русија подржава разграничење (поделу и признање Kосова) уколико то подржи и Србија. Премијер Русије потврдио је да Русија није променила свој става, а та држава Kосово сматра у целости делом Републике Србије.

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је да његова земља не мења став по питању Kосова и Метохије и неопходности поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије, а идеју о могућем стварању „велике Албаније“ сматра веома опасном. Русија не признаје Kосово као независну државу и ту територију види у целости као део Србије.

„У више наврата смо на свим теренима, на свим нивоима, говорили о томе да се држимо ранијег става. Полазимо од неопходности поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије. Полазимо од тога да током разматрања и решавања свих питања као основу треба узимати управо међународно право, не једностране акте. То је, пре свега, резолуција Савета безбедности УН 1244“, поручио је у Медведев у интервјуу за „Новости“ коментаришући вишегодишњу подршку званичне Москве Србији у њеној жељи да очува Kосово и Метохију у свом саставу.

Упитан да ли то што су многе западне земље, игноришући међународно право, признале сецесију KиМ може да се заврши стварањем „велике Албаније“, Медведев је одговорио да су такве идеје веома опасне.

„Све идеје различитих нових уједињења, држава веома су опасне. Пошто на крају провоцирају најагресивније кругове, који су у највећој мери националистички опредељени, да постижу своје циљеве помоћу насиља и оружја, којег је, све у свему, још довољно. Сматрам да су то врло опасне изјаве“, истакао је Медведев.

Он је истакао да Балкан остаје и даље доста немиран регион и да се ниуком случају не сме допустити понављање било којих манифестација насиља, покушаја да се једнострано прекроји мапа Балкана или било које друге акције које могу да резултирају хуманитарном катастрофом.

Истовремено, како је додао, Москва не може да занемари процесе који се одвијају и притисак који се сада врши из Приштине.

„Поготово што су тамо, колико разумем, управо на власт дошли ултранационалистички кругови“, рекао је Медведев додајући да зато Москва пажљиво прати оно што се дешава.

Руски премијер, уочи званичне посете Србији, где стиже на обележавање заједничког јубилеја – 75-годишњице ослобођења Београда, изразио је посебну захвалност председнику Србије Александру Вучићу што га је позвао да у посету Србији дође управо у данима када се обележавају поменуте годишњице.

„Наше земље су много настрадале од фашизма. И веома је важно да задржимо исте оцене онога што је било тада, пре 75 година. Те оцене су исте. Нису подвргнуте некој политичкој ерозији. У ствари, то су истините оцене онога што је било“, нагласио је руски премијер.

Говорећи о покушајима појединих западних земаља да изврше ревизију историје 20. века, Медведев је рекао да је све то неприхватљиво, као и да се многима, укључујући и њега, чинило да када је у питању Други светски рат, не може да дође до било какве ревизије.

„Сматрам да је задатак наших земаља, наших историчара, цивилног друштва у нашим државама, и у Русији и у Србији, у томе да се супротстављамо том покушајима, и обележавање јубилеја је управо најбољи терен, најбоља говорница да то буде речено“, нагласио је Медведев.

Он је оценио да су односи две земље заиста добри и да су то односи партнера и у политичкој и у економској области, док је на питање зашто руски инвеститори мало улажу у српску економију, одговорио да са тим не може да се сложи.

„Не могу да се сложим са вама у томе да Русија уопште не посвећује пажњу економском развоју Србије, инвестицијама у Србији. Вероватно, увек може да се говори о томе да се може више и боље , али су се иначе последњих година, све у свему, те инвестиције акумулирале и сада укупни обим акумулираних инвестиција у Србији, ако не грешим, износи отприлике четири и по, односно пет милијарди долара“, казао је руски премијер.

Он је оценио да може и да треба да се ради више, али и да ипак не може, а да не примети, да највеће руске компаније присуствују на српском тржишту.

„Оно што, чини ми се, недостаје, то је сарадња не на нивоу великих компанија, него на нивоу средњег и малог бизниса. Ту стварно има шта да се ради и такви контакти би нам свакако били потребни“, оценио је Медведев.

Говорећи о стремљењу НАТО да у свој састав увуче БиХ и РС, Медведев је оценио да је то веома опасно.

„Сви покушаји да се у НАТО увуку земље у којима постоје унутрашње противречности врло су опасни. У том низу су Босна и Херцеговина и Република Српска, али можемо да наведемо и друге земље“, каже Медведев.

Он је истакао и да Русија веома цени то што је Србија изабрала избалансиран став у време када су САД уводиле санкције Руској Федерацији.

„Наравно, одајемо признање томе колико је било тешко Србији да сама спроводи такав курс у Европи. Али ипак су те одлуке донете, ценимо их“, нагласио је председник Владе Русије.

Оставите Коментар