Марин Ле Пен је позната као политичарка без длаке на језику у шта се уверила и телевизија Ал Џазира у интервјуу са француском лидером опозиције на тему џамија.

Новинарски шаблон, постави питање затим погрешно протумачи одговор, па онда нападни саговорника да шири мржњу очито више не пали. Ово је научила новинарка катарске телевизије Ал Џазира у интервјуу са лидером француске опозиције Марин Ле Пен.

Kако каже Ле Пен за њу је највиши пиоритет је хитно укидање Шенгена, јер не можете имати сигурност и контролу у земљи без икаквих овлашћења и утицаја на властите границе. „Немогуће је зауставити илегалну трговину оружјем“ каже Марин Ле Пен.

Мораму ући у џамије фундаменталиста, морамо зауставити финансирање исламистичких група. Морамо да ревидирамо своју међународну политику и да прекинемо да простиремо црвени тепих пред земље за које знамо да финансирају фундаментализам, као што су Саудијска Арабија и Kатар – указала је Ле Пенова прозивајући Kатар матичну државу телевизије Ал Џазира, а затим је уследио препознатљив шаблон погрешног тумачења и оптужби за нетолеранцију:

Оно што описујете звучи готово као чистка џамија широм Француске

Мешате их, ви верујете да су све џамије фундаменталистичке

Али говорите о уласку у џамије?

У џамије у којима преовладава шеријатски закон, такве џамије постоје у Француској, ако одбијамо да то видимо то значи да поистовећујемо ислам са исламским фундаментализмом, који морамо јавно открити и искоренити.

Да ли онда верујете да је на одређеном нивоу ислам некомпатибилан са француским вредностима?

Има оних који верују да секуларизам и ислам нису компативилни, али муслимани би требали свима показати да није тако. На њима је да покажу да је могуће бити Француз и муслиман, а истовремено поштовати секуларне прописе. Да би се то десило морамо се успротивити свим захтевима чији је циља да се пољуља секуларизам. Захтевима за другачијом одећом, захтевима за посебном храном. Захтевима за просторијама за молитву. Захтевима који би довели до усвајања посебних прописа који би муслиманима да се другачије понашају – одлучно одговара Ле Пен.

На оптужбе да њена странка не представља републиканске вредности Марин Ле Пен каже „Председник републике позвао је на национално јединство и неколико политичких странака одмах је изразило спремност да се дистанцира од Националног фронта. Зашто? Зато што размишљају о властитим изборним интересима. То је прво о чему су размишљали, а не како побољшати сигурност Француске и Француза. Желели су да спрече НФ да извуче корист из овог напада. Била је то бедна реакција коју сам ја осудила“ оцењује лидер опозиције.

Оставите Коментар