Екстремна либералка Наташа Kандић има дугу историју упадања на скупове на које није позвана и са чијом тематиком се не слаже, а они су се завршавли у у насиљу.

Док су данас и јуче Србију преплавиле вести у којима је Kандић презентована као жртва, након што је са својим активистима дошла на трибину СРС, како би окупљенима делила књиге против Војислава Шешеља и затим је била удаљена са скупа, добром делу јавности нарочито млађим генерацијам није познато да ултра-либералка има дугу историју оваквих инцидената.

У инциденту који је део Србије потпуно заборавио, Kандићева је дошла на протест породица несталих на Kосову и Метохији почела да их вређа, а на крају је ошамарила једног старијег човека, који је само ухватио за руку и затражио од ње да напусти скуп јер ту није добродошла, након чега је уследила крање насилна реакција.

Додатно узнемирујуће је чињеница да је предводница НВО сектора иако је постоја видео запис тога шта се десило, на суду ослобођена кривице за шамарање.

Председница Фонда за хуманитарно право Наташа Kандић ослобођена је оптужбе да је увредила Николу Поповића из Пећи, када га је ошамарила на скупу поводом међународног дана несталих лица 30. августа 2003. године, на Тргу Републике. Први општински суд у Београду изрекао је Наташи Kандић ослобађајућу пресуду јер је, према речима судије Владана Иванковића, утврдио да је она „истовремено трпела противправни напад више лица, те да је тако реаговала бранећи се не од тужиоца, већ од масе која је на њу насрнула“.

– Суд је после изведених доказа, саслушаних сведока и телевизијског снимка, закључио да прихвати одбрану Наташе Kандић која се базира на нужној одбрани – рекао је Иванковић и додао – у тренутку напада присутни су били и полицајци у цивилу који су покушали да заведу ред, на шта се маса није обазирала, већ је гурање и ударање настављено.

Током поступка Kандићева се бранила да је Поповића ошамарила у страху од“линча масе“ па је зато одлучила да уђе у сукоб са појединцом из те исте масе.

Насупрот Kандићевој, судски вештак Светлана Никшић тврдила је да тужена није била уплашена, јер би у супротном покушала да побегне, бежала би или би се укочила.

– Остајем при свему што сам написала у извештају који је достављен суду – рекла је Никшићева образлажући налаз који је доставила суду – афект страха се испољава јасним симптомима особе која га доживљава. Такво понашање је обележено настојањем да се лице уклони из ситуације која га угрожава, активним бежањем или укочењем. На видео-снимку и на основу изјаве сведока види се какво је било понашање окривљене у комуникацији са групом, а касније и у разговору са тужиоцем. У том случају није било узмицања, а на крају се чак и чује њен разговор са полицијом током којег тражи да се врати међу окупљене.

Пре изрицања пресуде, износећи завршну реч, Поповић је нагласио да је Kандићева на скуп дошла с намером да провоцира и исценира физички напад, а Србе са Kосова прикаже као агресивне и примитивне и докаже тезу да су „Срби криви за све“.

Приликом изрицања пресуде, Поповић је био видно узнемирен. Напуштајући судницу после изречене пресуде, Поповић се Kандићевој и суду обратио речима „Бог ће свима да вам суди“.

Оставите Коментар