Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је данас у Скупштини да ће Војска Србије наставити да се модернизује

Вулин је навео да од 2012. године, када је Александар Вучић постао министар одбране, и када је након тога као председник Владе почео да обезбеђује економску стабилност, Војска Србије није она деморалисана и запуштена војска која је била до тада, она која није смела да каже на годишњицу НАТО акције да је у питању НАТО агресија, него је морала да ћути и да говори о “НАТО акцијама” и “НАТО операцијама” и која није смела да назове ни ствари правим именом, а камоли да јача и да се опрема.

– Војска Србије данас је, као што су сви могли да виде, јача и богатија и има 14 мигова 29, који се ремонтују и модернизују. Имаћемо и три нова хеликоптера Ми 17, четири нова хеликоптера Ми 35, стићи ће и пет нових хеликоптера Х-145, 30 тенкова Т-72 модернизованих, 35 БРДМ, такође, модернизованих. Војска Србије, такође, ради већ на модернизацији својих ПВО система KУБ, модернизујемо наш авион Орао и као што видите, све што радимо радимо да Војска Србије буде много моћнија и много јача – набројао је Вулин.

Kако преноси Тањуг, Вулин је такође рекао да се ради на томе да сваки припадник Војске Србије буде задовољнији и зато су плате у ВС веће него што су икада биле, повећане су и дневнице, уведена солидарна помоћ за рођење детета, стигли су и нови балистички комплети, као и нове униформе, чизме…

ПВО систем KУБ имаће модернизован радар П-12, који је 1999. године открио понос америчке авијације, невидљиви “Ф-117”, који је потом завршио у њивама Буђановаца.

Војска Србије овај унапређени радар користи и на ракетном систему ПВО “Нева”.

Радар типа П-12 намењен је откривању летелица. Модернизацијом радара, Војске Србије добиће још потпуније и прецизније информације о ситуацији у ваздуху, што омогућава брже и прецизније реаговање.

Подсетимо, Ф-117А оборио је Трећи ракетни дивизион 250. ракетне бригаде ПВО. У 20.42 часова, захваљујући способности јединице, исправној техници и “малој техничкој иновацији” дивизон је успео да са земље погоди летелицу.

Ф-117А “ноћни соко” репутацију је стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, према објављеним подацима, 1.270 пута непримећен пролетео ирачким небом, у 39 борбених мисија.

Kонструисан је у облику брушеног дијаманта, што је необично за летелице те намене. У америчкој војној терминологији добио је назив “стелт”, што на енглеском језику значи “кришом”, “у потаји”, или “невидљиви”.

Ф-117А представљао је симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, што му је омогућавало да буде “невидљив” за све радарске системе.

Пре борбеног лета Ф-117А, прецизно се утврђују локације радара и уносе се у компјутер који се зове “Елвира, господарица ноћи”, а он потом одређује маршруту лета.

О томе како су Срби успели да надмудре “Елвиру” писао је њујоршки лист Њузвик у јулу 1999. године.

– Три ноћи пре судбоносног лета Ф-117А, авиони ‘стелт’ летели су практично истом маршрутом. Срби су сваки дан померали радаре, а укључивали их само накратко, тек колико је потребно да се сниме маршруте авиона који долазе, али не довољно да би их открио авион НАТО-а за детектовање.

Њујоршки лист навео је да је четврте ноћи, док је Ф-117А бацао бомбе на циљ недалеко од Београда, отвор за избацивање пројектила на авиону на српским радарима почео да шљашти, тако да су Срби брзо испалили ракете и погодили циљ.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар