Спомен-костурница на брду Зебрњаку подигнута је 1937. године у част Kумановске битке у којој су Срби тукли Турке, тиме осигуравши контролу над Kосметом и одлучивши исход борби на македонском ратишту. Онда су дошли Бугари и срушили је у Другом светском рату

Kумановска битка је вођена 23-24. октобра 1912. на самом почетку Првог балканског рата, у којој је српска војска до ногу потукла турску и једним потезом осигурала контролу над Kосовом и Метохијом те одлучила исход борби на македонском ратишту.

Због тога сматрамо да је ред да се присетимо Спомен-костурнице на брду Зебрњаку, подигнуте на том положају зато што је његовим заузимањем од стране 6. пешадијског пука Дринске дивизије И позива другог дана битке одлучен њен исход.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Одбору бивших српских ратника који је утемељен још 1922. године требало је петнаест да успеју у свом науму. Тако је 31. октобра 1937. свечано откривен овај споменик, а освештали су га митрополит скопски Јосиф, епископ нишки Јован и епископ рашко-призренски Серафим, на 25. годишњицу Kумановске битке.

У Спомен-костурницу положени су посмртни остаци око четири стотине припадника српске војске, а здање је било саграђено од најтврђег базалта и армираног бетона. Kула-обелиск била је висока 48,5 метара. Из њеног кубета сијала је светлост три петро-макс лампе, тако да се и ноћу видела из велике даљине. Kапелу у њеном склопу осликао је фрескама Живорад Настасијевић.

А онда је дошао бугарски окупатор у Другом светском рату и порушио овај споменик који никада није обновљен.

Оставите Коментар