Обучени у маскирне униформе и наоружани пушкама, словеначка паравојна јениница крец́е се у формацији кроз шуму дуж хрватске границе којом патролира преко пограничне зоне.

Овако је Ројтерс описао групу Словенаца које глуме војску и долазе на словеначко-хрватску границу да прате мигранте, рекли су.

Ројтерс је ради о групи од педесетак људи, укључујуц́и неколико жена. Паравојну групу предводи Андреј Шишко, који такође води националистичку странку Покрет Уједињена Словенија, која до сада није успела да уђе у парламент.

Он сматра да званична власт Словенију не штити добро од, како је рекао, мигрантске претње, па је основао штајерску и крањску стражу. Чланови те групе патролирали су пред новинарима.

„Наша је дужност да обезбедимо сигурност у нашој земљи“, рекао је Шишко.

Чланови његове групе носе ваздушне пушке које су реплике калашњикова.

Пре него што је стигао на границу, Сиско је повео припаднике своје страже на тродневни излет, камповање и обуку на приватном земљишту у Kозјем крај Подцетртека. Све је пријавио полицији, од које је наводно добио дозволу. Операцију је назвао „Јужни џеп“.

Прошле године Сиско је изазвао неред у Словенији када је на друштвеним мрежама на Фејсбуку објавио снимке десетака мушкараца, лица скривених иза црних маски, од којих су неки имали пушке или секире у рукама, наводно током „вежби“ на мариборском Похорју.

„Председник изражава велику забринутост због постојања поменуте оружане групе која би, према речима њеног лидера Андреја Сиска, осигурала мир и ред у земљи и контролисала границу. То је потпуно неприхватљиво“, саопштио је тада председников кабинет.

Сиско је бивши вођа присталица мариборског фудбалског клуба, а као кандидат крајње деснице нашао се и на председничким изборима у Словенији.

У време хрватско-словенског граничног сукоба јавно је на скуповима подржао „борца јужне границе“ Јошка Јораса и желио да одржи референдум против уласка Хрватске у НАТО, али одустао је након што се договорио да се састане са премијером Борутом Пахором.

Оставите Коментар