Kонцерн „Kалашњиков“ објавио је снимак „екстремног теста“ аутоматске пушке АK-74М, чији је циљ био да се тестира снага оружја током рафалне паљбе
За тестирање је припремљено 26 шаржера капацитета 30 метака, при чему је тестирани митраљез био из 2014. године и већ је имао неки степен хабања. Специјалиста концерна гађао је непрекидном рафалном паљбом, мењајући шаржер један за другим, све до потпуног престанка рада оружја.

Након 587 гађања, на тестираној пушки АK-74М поломила се цев у близини предњег жлеба, а на самом жлебу се појавила ватра. Након хлађења на аутомату су откривени трагови дисколорације (површина оксидног филма), истопили су се жлеб и омотач цеви „калашњикова“ направљени од полиамида, цев оружја се искривила, а у шаржеру му се заглавила патрона.

Истовремено су повратни механизам и механизам за окидање, као и затварач остали нетакнути.

Представници концерна „Kалашњиков“ истакли су да, према захтевима Министарства одбране Русије, оружје мора да издржи 180 гађања рафалном паљбом. Овакав темпо паљбе није нормалан за оружје и пре или касније доводи до његовог уништења. На тај начин су стручњаци концерна установили да АK-74М не само да испуњава захтеве Министарства, већ их и надмашује.

Аутоматска пушка „калашњиков“ (АK) је оружје које је ушло у војску СССР-а 1949. године. Пушку је развио Михаил Kалашњиков. Тренутно су АK и његове различите модификације најраспрострањеније малокалибарско оружје на свету.

Оставите Коментар