Руски председник Владимир Путин наводно је наредио јачање снага на граници са Северном Корејом, а у том циљу почело је допремање додатне опреме и повећање људства недалеко од граничног прелаза са том изолованом државом

Ap photo

На видео-снимку који је објавио један руски интернет канал, а пренео британски “Експрес”, види се воз натоварен војном опремом како се креће ка свега 16 километара дугој граници са Северном Корејом. Иначе, границе Русије се протежу на више од 20.000 километара.

На другом снимку примећени су руски борбени хеликоптери који лете ка граници.

– Три воза са војном опремом крећу се ка региону Приморски, о чему је сведочило и локално становништво. Овакво премештање војне опреме, и то различитим видовима транспорта, помно се прати у региону Приморски, а несумњиво има везе са Северном Корејом – каже у извештају војни ветеран Станислав Синитсин.

На видео-снимку се виде и тешки атриљеријски системи, а Синитсин је у изјави за руску телевизију рекао да је то “превентивна али неопходна мера опреза”.
https://www.youtube.com/watch?v=f695ViYM-QU
– У страху да се ситуација не погорша, нарочито у светлу недавних војних претњи и турбуленција, оружане снаге околних земаља помно прате своје граничне прелазе са Северном Корејом, а ни ми нисмо изузетак. Ова ситуација завређује посебну пажњу и због тога што је Пјонгјанг неколико пута у прошлости нарушавао мир у региону и кршио договоре – истиче руски ветеран.

С друге стране, Александар Гордејев, један од портпарола руске војске одбио је да открије због чега је војска Руске федерације почела са појачаном активношћу на граници.

Јутјуб

Ипак, имајући у виду нестабност лидера Северне Кореје Кима Џонга Уна, не треба бити стручњак па погодити разлог за јачање војног присуства на руско-севернокорејској граници. Уосталом, руска лука Владивосток, једна од жила куцавица руске економије, налази се на мање од 15 километара од Северне Кореје.

printscreen

Овакав потез руског председника дошао је усред тензија које се развијају на релацији Северна Кореја-САД-остатак света. Док је Доналд Трамп одложио слање своје моћне армаде у воде око Корејског полуострва, иако је покушао да убеди свет у супротно, чини се да је и Кина први пут почела да поступа оштро са “млађим братом” из Пјонгјанга.

Наиме, на седници Савета безбедности УН Кина је гласала за осуду ракетне пробе, а занимљиво је да су Северну Кореју “спасили” – Руси, који су блокирали предлог.

У Русији је завладала забринутост да би у случају напада САД на Северну Кореју могла да уследи хуманитарна криза која би за последицу имала егзодус великог броја становника те изоловане државе у Русију.

Владимир Путин је оштро упозорио САД да би у случају бомбардовања севернокорејских нуклеарних постројења радиоактивни облак веома лако могао да се прошири на Русију, те да “Москва неће дозволити такав сценарио”.

printscreen

Руски стручњак за Северну Кореју, Константин Асимолов са Института за Далеки исток, за “РИА новости” је изјавио да би “у случају америчког напада на нуклеарна постројења у Северној Кореји радиоактивни талас до Владивостока стигао за мање од два сата.

– Поред тога, хиљаде гладних Севернокорејаца похрлило би у Русију у потрази за азилом – истакао је Асимолов.

AP Photo

Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков потврдио је да се ситуација у том региону погоршала.

– На нашу велику жалост, морамо да признамо да је ризик од озбиљног конфликта значајно повећан након најновијих потеза Северне Кореје – рекао је Рјабков, и позвао све стране да “демонстрирају одговорност како би се избегла ескалација сукоба”.

Извор: informer.rs