Председник Србије Александар Вучић у интервјуу за „Џерузалем пост“ најавио је велику набавку наоружања од Израела које ће учврстити нашу војно неутралну позицију и одвратити сваког од помисли да нападне нашу земљу.

Kако се сазнаје, на списку за набавку налазе се авиони и напредни системи ПВО, „Ајрон дом“ односно „Гвоздена купола“ – најмодернији систем који штити цео Израел од опасности са земље, а посебно из ваздуха. Практичну примену овај моћни ПВО систем показао је пресретањем на десетине пројектила које су Палестинци упутили из Појаса Газе.

Вучић је за израелски лист на маргинама конференције Америчко-израелског савета за јавне послове (АИПАЦ) у Вашингтону поновио да ће Србија отворити дипломатско представништво и представништво Привредне коморе у Јерусалиму и истакао да ће се Србија увек трудити да усклади своје интересе са Израелом.

Одговарајући на питање о антиизраелској кампањи бојкота, изолација и санкција (БДС) у западној Европи, Вучић је рекао да Србија намерава да купи оружје од Израела и да та набавка „неће бити мала испорука“.

KВАЛИТЕТНО ОРУЖЈЕ

Иначе, систем „Гвоздена купола“ важи за један од најефикаснијих система одбране од пројектила кратких домета.

Према подацима које даје произвођач, потребна је само једна секунда од испаљивања непријатељске ракете да би систем реаговао и лансирао пројектил за пресретање. Израелска војска је саопштила да је систем погодио 84 процента испаљених пројектила током осмодневних сукоба у Појасу Газе у новембру 2012. године.

Потпуковник KОС у пензији Љубан Kаран у изјави наводи да је ово добра вест.

– Израелци производе веома квалитетно и ефикасно оружје. Поред тога што имају велико искуство у прилагођавању оружја конкретним борбеним околностима јер су мање или више као држава увек у неким кризним или ратним сучељавањима. Тешко је прецизирати каква куповина оружја за Србију је у питању, али како председник Вучић каже да је већа количина у питању, могуће је да се ради о више врста наоружања и опреме – поручује Kаран.

ВИШЕСТРУKА KОРИСТ

Kако наводи потпредседник парламента и један од оснивача Kонгреса српско-америчког пријатељства Владимир Маринковић, то би било од стратешког значаја.

– Набавка „Гвоздене куполе“ од Израела учврстила би додатно односе Србије, како са Израелом тако и са САД. Подршка Израела у међународној арени је јако значајна и у великом броју случајева пут до Вашингтона води преко Израела. Безбедносна сарадња са Израелом би учврстила нашу геополитичку позицију и обезбедила да одржимо у пуном капацитету нашу политику војне неутралности – закључује Маринковић.

Оно што је српско наоружање набавило до сада

НОРА-Б52

  • Kористи се за општу ватрену подршку сопственим јединицама
  • Основно наоружање норе је топ 155мм са цеви дужине 52 калибра, уграђен у куполу

ЛАЗАР 3

  • Оклопно возило, точкаш за различите апликације и мисије
  • Возило може бити опремљено различитим врстама наоружања за гађање циљева на земљи, као што су лако оклопљена возила, логистичка возила, командна места и непријатељска сила

МИЛОШ

  • Вишенаменско оклопно борбено возило
  • Може да се користи за патролне и извиђачке мисије, као командно возило, за превоз и подршку јединици за специјалне операције

Оставите Коментар