Снаге Башара ел Асада почеле су да се размештају на северу Сирије како би одговориле на турску агресију на територији Сирије, пренели су тамошњи медији. Сједињене Америчке Државе могле би да повуку своје трупе у наредних неколико дана, уместо недеља колико је и уобичајено за те врсте операција.

Сиријски државни медији нису навели где су тачно сиријски војници упућени, преноси Ројтерс. На северу Сирије, Турска уз помоћ сиријских опозиционих снага спроводи војну офанзиву.

Турска војска је заузела гранични појас где је била курдска милиција.

Преговори сиријске владе и курдске странке

Сиријска влада и Сиријске демократске снаге (СДФ) предвођене Kурдима прговарали су у руској ваздушној бази у Сирији, рекао је за Ројтерс функционер Kурдске демократске напредне партије у Сирији Ахмед Сулејман.

Рекао је да се нада да ће договор зауставити турску офанзиву и њене катастрофалне и опасне последице. Сулејман је додао да би разговори вођени у бази Хмејмим у Латакији, могли да се наставе у Дамаску.

Није навео да ли су он или његова странка учествовали у преговорима. Портпарол СДФ-а Мустафа Бали није желео да коментарише такве наводе. „Од почетка турске инвазије тврдили смо да ћемо проучити све опције које би могле да спасу наш народ етничког чишћења“, рекао је Бали.

Макрон сазвао хитан састанак

Француски председник Емануел Макрон одржаће вечерас хитан састанак Kабинета за одбрану, на којем ће бити речи о турској офанзиви на севроистоку Сирије, саопштено је из кабинета француског председника.

Макрон је у телефонским разговорима са Доналдом Трампом и Реџепом Тајипом Ердоганом упозорио двојицу прдседника да Турска офанзива у Сирији мора стати јер би могла да проузрокује озбиљну хуманитарну кризу и оживи активности Исламске државе.

Американци желе да се повуку што пре

У међувремену, неименовани извори у Пенатагону рекли су за Ројтерс да би Сједињене Америчке Државе могле да убразају повлачење својих трупа са севера Сирије.
Уместо две и више недеља колико је потребно за ту врсту операција, очекује се да Вашингтон извуче своје снаге у року од неколико дана.

Амерички министар одбране Марк Еспер рекао је раније данас да је председник САД Доналд Трамп наредио свим америчким војницима на северу Сирије да се повуку на југ.

Leave a Reply