Према сазнањима Гласа јавности, Уједињена српска дијаспора Евроазије, која је 2013. године проглашена терористичком организацијом у Украјини, после годину дана велике борбе добила је своје представнике у парламенту.

Драган Станојевић, председник покрета РОД (Родољуби отаџбине и дијаспоре), открио је за нашу медијску кућу да је формирана међупарламентарна група од шест чланова који ће добити могућност да у украјинском парламенту лобирају за интересе Србије и српске заједнице у Украјини. Интересантно је да двојицу од шест чланова међупарламентарне групе чине и два посланика из владајуће странке Зеленског.

Kључну улогу одиграо је Олег Волошин, посланик у украјинском парламенту и члан највеће опзиционе странке ’Опозициона платформа – за живот’ коју предводи Виктор Медвешчук, украјински бизнисмен и кум руског председника Владимира Путина. Према истраживањима, Медвешчук је најозбиљнији кандидат за будућег председника Украјине, а у тој подели карата, Олег Волошин виђен је за министра иностраних послова.

Драган Станојевић, који већ 25 година живи и ради у Украјини, испричао је како је 2008 године основао удружење Уједињена дијаспора Евроазије која је покривала не само Украјину, већ и Белорусију, Естонију, Молдавију и друге земље са тих простора у циљу борбе за српске интересе.

Након што су 2013. године уз помоћ опозиционе странке некадашњег председника Украјине Виктора Јануковича успели да излобирају да се у парламенту не изгласа предлог тадашњег председника Виктора Јушченка, да Украјина призна независност Kосова, почињу велики проблеми за удружење.

У том тренутку, у Украјини су беснели сукоби у области Доњецка и Луганска у коме су на страни проруских војника ратовао и одређен број добровољаца из Србије, због чега се удружење проглашава терористичким и његов рад бива потпуно забрањен.

Седам година касније, након дванаестомесечне мукотрпне борбе, удружење је на суду успело да одори одлуку о забрани, а крајња одлука биће донета 21. јула на вишој судског инстанци.

Kомплетан разговор са Драганом Станојевић можете погледати у видеу испод.

Оставите Коментар