После информација да се кандидаткиња крајње деснице Марин Ле Пен квалификовала за други круг председничких избора, избили су нереди у Паризу. Прво на Тргу Бастиље, а потом и на Тргу Републике. У судару с демонстрантима полиција је користила сузавац и гумене метке

printscreen

23.59 – И на Тргу Републике у Паризу вечерас су се окупили демонстранти у знак протеста због делимичних резултата данашњег гласања у првом кругу председничких избора у Француској, а француски медији јављају да је и на том скупу дошло до сукоба између демонстраната и полиције.

Снаге реда и јединице за спречавање нереда пристижу у великом броју на тај трг, где се окупило око 1.000 људи изражавајући противљење Емануелу Макрону и Марин Ле Пен који ће се, према прелиминарним резултатима данашњег гласања, у другом кругу надметати за место председника.

printscreen

„Фигаро“ преноси да су демонстранти исписали више графита на чувеном споменику и да тензије постепено расту, при чему су специјалне полицијске мобилне снаге испалиле сузавац и гумене метке, а саобраћај око трга је блокиран.

АП је вечерас пренео да се неколико стотина људи окупило код Трга Републике у центру француске престонице, машући црвеним заставама и плешући око логорске ватре, међу којима су неки узвикивали „Сада запалите ваше изборне листиће“ и „Ни Марин ни Макрон“.
22.35 – Још један „антифашистички протестни скуп“ одржан је вечерас и у западном француском граду Нанту, додаје АФП.

Tanjug/AP

22.30 – Би-Би-Си наводи да је једна жена на протестном скупу повређена и да су позвани и ватрогасци. Полиција је ухапсила троје демонстраната

Tanjug/AP

Неколико стотина младих окупило се на историјском месту на којем је 1789. почела Француска револуција, а вођа протеста је преко разгласа позвао на скуп „против Марин и против Макрона“.

„Овде смо у знак протеста против имитације избора“, рекао је један демонстрант француској агенцији.

Tanjug/AP

21.01 – Непосредно по објављивању резултата избора букнули су немири на Тргу Бастиље. Снаге за спречавање нереда су опколиле тај део града, преноси АП, прецизирајући да је реч о окупљеним младим људима, међу којима има анархиста и „антифашиста“.

Демонстранти су се најпре мирно окупили, али је међу њима дошло до комешања након што су објављени први незванични резултати данашњег гласања у првом кругу председничких избора, преносе француски медији, уз напомену да је реч о „антифашистички настројеним активистима“.

Дошло је до сукоба између полиције и демонстраната, а на лицу места су специјалне мобилне полицијске снаге које покушавају да спрече шире нереде, наводи француски „Фигаро“.

Tanjug/AP

Демонстранти најављују „Ноћ барикада“ која ће се према њиховим очекивањима проширити на 13 француских градова.

Извор: informer.rs