Америчке власти покушавају да оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа оптуже за шпијунажу како би могла да му буде изречена смртна казна, тврди данас „Викиликс“.

– Америчко Министарство правде покушава да против Џулијана Асанжа изгради случај на основу Закона о шпијунажи. Према Закону о шпијунажи, осуда може бити смртна казна – навео је „Викиликс“ на свом налогу на Твитеру.

Асанж је портал „Викиликс“ основао 2006. године како би могао да објављује поверљиве информације о активностима влада више земаља, укључујући САД, подсећа ТАСС.

Оснивач „Виликикса“ нашао се 2010. на насловницама широм света када је у априлу објавио снимак под називом „Колатерално убиство“, на којем се види како су амерички пилоти убили 18 особа, међу којима два новинара агенције Ројтерс, из хеликоптера у Ираку.

Он је објавио и поверљива војна и дипломатска докумената САД о ратовима у Авганистану и Ираку у јулу и октобру 2010. године.

Касније те године ухапшен је у Великој Британији пошто је Шведска издала међународни налог за његово хапшење због оптужби о сексуалном злостављању.

Шведске власти су желеле да га испитају због тврдњи да је у августу 2010. силовао једну жену и сексуално злостављао другу, док је био у Стокхолму где је одржао предавање.

Асанж је пуштен уз кауцију децембра 2010. године, али је у мају 2012. Врховни суд Велике Британије пресудио да би требало да буде изручен Шведској. Тада му је Еквадор одобрио азил у својој амбасади у Лондону.

Асанж је, међутим, ухапшен 11. априла ове године, након што му је поништена одлука о азилу и избачен је из амбасаде Еквадора у Лондону у којој је провео седам година.

Оставите Коментар