​Викиликс депеше показују да се Вук Јеремић 2007. и 2008. године клео на верност НАТО, извињавао Американцима због изјава у јавности и слао поруке да подржава пуноправно чланство Србије у НАТО пакту!

Бивши шеф дипломатије и један од председничких кандидата тзв. „НАТО опозиције“ Вук Јеремић годинама се у домаћој јавности лажно представља као велики Србин, а све време заправо ради у интересу НАТО пакта, откривају тајне депеше амбасаде САД које је објавио Викиликс!

Фото: wikileaks-serbian.weebly.com
Фото: wikileaks-serbian.weebly.com

Три депеше из 2007. и 2008. године, у време док је Јеремић био министар спољних послова, показују да се он клео на верност НАТО и извињавао Американцима због својих националистичких изјава које, како је говорио, мора да даје да би га Срби волели!?!

Зна ко му је газда

У поверљивом допису од 6. 9. 2007. наводи се да је Јеремић на затвореној седници Северноатлантског савета у Бриселу рекао да се залаже за „пуноправно чланство Србије у НАТО“ (!?!).

Пола године касније, тадашњи амерички амбасадор у Београду Камерон Мантер пише Стејт департменту да не треба да их брине Јеремићева националистичка реторика јер је он заправо играч НАТО пакта…

„У представљању Срба као жртви, он је чак стигао до фраза из Милошевићевог доба, наглашавајући понижење нације чија је судбина у рукама странаца – међутим све то време он шаље тајне поруке амбасади (САД, прим. ур.) о својим северноатлантским уверењима“, стоји у депеши од 11. марта 2008, док Мантерова тадашња заменица Џенифер Браш 22. априла 2008. открива најстрашнију дволичност Јеремићеве политике:

​“После одржаног предавања (студентима ФПН, прим. ур.), Јеремић је на пријему за дипломате пришао члану нашег политичког особља и извинио се за антиамеричке опаске, рекавши да је принуђен да користи такву реторику док траје предизборна кампања. Замолио је нашег дипломату да пренесе његове срдачне поздраве амбасадору, и изразио жаљење што не може да га види, уз поруку да се радује том сусрету после избора“.

Шешељ: Раскринкаћу га!

Лидер радикала Војислав Шешељ најавио је јуче да ће у наредним данима открити нове шокантне детаље о Вуку Јеремићу, за кога тврди да је „нешто најгоре што се у врху српске политике појавило у последњих више деценија“.

– Јеремић хоће на овим изборима да се лажно представи као некакав патриота, велики Србин забринут над судбином народа и државе. А он је најобичнији преварант! Цео живот лаже, маже и манипулише људима. Раскринкаћу га, Срби морају да сазнају ко је и какав је Вук Јеремић – рекао је Шешељ.

Лидер радикала Војислав Шешељ каже да ће управо ове депеше бити део зборника „Викиликс ми јавља“ на око 4.000 страна, који управо припрема.

– Из документације америчке амбасаде јасно се види да се Јеремић тајно заклињао у верност НАТО пакту кад год му је било потребно да га политички подрже. То није лицемерно, то је крајње покварено и издајнички. Он никад није водио патриотску, већ политику распродаје националних интереса! Јеремић би то, уверен сам, радио и сад ако би био изабран – истиче Шешељ.

Потпуно недоследан

Са њим је сагласан и аналитичар Дејан Вук Станковић, који оцењује да је највећи проблем код Јеремића управо недоследност и то што јавност не зна шта од њега може политички да очекује.

– Он је једно причао западним дипломатама, а друго у Београду, а то није дало никаквог резултата за углед Србије у свету. Ни политичари појединачно не могу таквим понашањем да прикупе поене за себе. Од 2008. једини Јеремићев задатак био је да смири „десну“ националистичку опозицију – закључује Станковић.

Оставите Коментар